När det gäller träd som står på kommunal mark, men som faller på en villaägares tak eller en bil så är reglerna oklara om vem som ska betala.
Josefin Edling på Knivsta kommuns park- och naturkontor säger att lagstiftningen kring fallna träd är ganska ”luddig”.
– Har vi upptäckt att trädet är sjukt, men ändå inte har sågat ner det och det faller på ett hus i en storm så brukar det vara kommunens försäkring som får stå för kostnaden, säger Josefin Edling som de senaste två veckorna har fått många brev både om vem som ska ta hand om nedfallna träd och om vem som ska stå för kostnaderna.
Kommunens personal har haft fullt upp med att åka runt och röja efter stormarna. De har också fått frågor från personer som har stora träd nära sina tomter, som man tror kan falla i en kommande storm.
Men att skydda kommunen eller privatpersonermot skador om träden inte är i riskzonen, är inget som kommunen gör.
– Att fälla alla träd som står nära tomter och byggnader tror jag inte att någon skulle vilja att vi gör. Och i normala fall så faller inte friska träd i en storm, det är mycket ovanligt, säger Josefin Edling.
Om ett friskt träd ändå skulle falla är ansvarsfrågan ganska otydlig.
– Om det är ett friskt träd som faller så brukar kommunerna gå efter praxis. Praxis när det gäller friska träd är att det är försäkringsbolaget för den fastighet som har skadorna som får stå för kostnaden och fastighetsägaren för självrisken, säger Josefin Edling.
I samband med den milda vintern har kommunen också fått brev om att rådjuren och rävarna har blivit fler och mer tama. På Apoteksvägen besväras en del Knivstabor av rådjur som äter i trädgårdarna och av tama rävar. Rävarna brukar ses även på återvinningsstationen och vid förskolan Tallbacken.
”Rådjuren är dessutom en trafikfara och sprider fästingar... Rävarna är helt orädda och föräldrar oroar sig för sina barn” skriver en Knivstabo bland annat till kommunen.
– Vi kommer att anlita
jägare för att minska rådjursstammen i Kölängen och ta bort rävar som blivit för närgångna, men det är nästan samma svar här som med träden. Vi vill inte ta bort alla djur, utan det är först om djuren blir en fara för sig själva eller orsakar stora olägenheter som vi griper in, säger Josefin Edling.
Hon ser närheten till djuren och naturen i Knivsta som en fördel.
– Många tycker nog som jag att det är kul att ha fördelen att kunna se vilda djur ibland, säger hon.
Kan tama rävar vara
farliga för små barn?
– Nej, däremot kan de, om de blir för tama, gräva sig under hus eller bita sönder saker, säger Josefin Edling.
Rådjur och fallna träd oroar Knivstabor
Den milda vintern och stormarna har gjort att Knivsta kommun får mer post om naturärenden. Många kommuninvånare vill ha svar på vad som gäller då träd faller och om det finns skyddsjakt i tätorten.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!