Det var när det kommunala bostadsbolaget Knivstabostäder genomförde en radonmätning i hundra slumpvis utvalda bostäder som den hälsoskadliga gasen upptäcktes i fyra lägenheter. De drabbade lägenheterna ligger i bostadsområdena Tallbacken och Granbacken, ganska nära Emil Sjögrens väg.
– Vi misstänker att radonet kommer från marken. Vi har nu gått in med ett åtgärdsprogram. Bland annat handlar det om att täta kring rörgenomföringar och att täta hål i husens bottenplatta, säger Stefan Liljebris, vd för Knivstabostäder.
Om tätningarna inte hjälper kommer andra metoder att prövas. Exempelvis kan man skapa ett undertryck i grunden så att gasen ventileras bort och inte tränger in i husen.
– Vi ser inte det här som något stort problem för företaget eftersom det är så få hus det gäller. Men vi kommer förstås att göra mätningar i alla lägenheter kring de som drabbats efter att tätningarna är genomförda, säger Stefan Liljebris.
Mätningarna i de intilliggande lägenheterna kommer att ske vintertid då hyresgäster inte har balkongdörrar eller fönster öppna så ofta.
Ni har uppmanat hyresgästerna att vädra nu, varför det?
– Vi har inte gett hyresgästerna rådet att vädra för att få bort radonet. Rådet att ventilera är en allmän rekommendation eftersom en del täpper för sina ventiler. Det är inte bra ur någon aspekt. Det kan bli fuktigt, högre koldioxidhalt och påverkar även radonhalten. Men det är inte på det sättet som vi har tänkt att komma tillrätta med radonhalten, säger Stefan Liljebris.
Varför har radonet inte upptäckts tidigare?
– Det gjordes mätningar under de år då vårt bestånd var en del under Uppsalahem, men sedan dess har gränsvärdena ändrats och det var därför vi gjorde en ny mätning. Radon mäter man annars inte regelbundet. Antingen finns det eller så finns det inte i närheten av en bostad, säger Stefan Liljebris.
Han säger att radonet med största sannolikhet kommer från marken i området, inte från blåbetong. Men för säkerhets skull kommer även prov att tas på betongen i de drabbade husen.
– Jag tror inte att det är blåbetong, eftersom vi då skulle ha fått höga radonvärden i fler av de lägenheter som vi mätt. Som tur är så verkar problemet inte vara så omfattande, säger Stefan Liljebris.
Om radonet kommer från marken är det bostäderna i bottenplanet som oftast är mest utsatta. Men gasen kan även vandra upp till lägenheter på andra våningsplan genom exempelvis rör- och ledningshål i golven.
– Att de har hittat radon här känns inte bra. Vi hoppas verkligen att mätningarna går till på rätt sätt, många är oroliga, säger en av hyresgästerna som UNT har talat med.