– Matteresultaten har sjunkit i Sverige. Därför har SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) tagit initiativet till en satsning som ska höja resultaten i hela landet senast år 2015, säger Klas Bergström (M), ordförande i Knivsta kommuns utbildningsnämnd.
Knivsta ingår i en grupp med sex andra kommuner som av varandra ska lära mer om hur man kan utveckla framför allt ledning och styrning av skolor. De övriga i gruppen är Sundsvall, Gävle, Älvkarleby, Hofors, Bollnäs och Ovanåker kommuner.
– Uppsala var med i den första gruppen och hjälper därför nu vår grupp att komma i gång. Sedan blir vår kommun fadder åt en ny grupp och så vidare. Sammanlagt är det 42 kommuner som deltar, säger Marianne Vikström, utvecklingschef för Knivstas förskolor och skolor samt projektledare för matematikgruppen.
Från varje kommun deltar två höga tjänstemän från utbildningsförvaltningen, två rektorer, två lärare och två politiker från utbildningsnämnden i gruppen.
– Alla nivåer har olika uppdrag och befogenheter. Jag kan exempelvis inte gå in och säga vad en rektor ska göra på sin skola, samtidigt är det vi politiker som styr skolorna genom att anslå medel och att vara arbetsgivare, säger Klas Bergström.
Han tror att samarbetet och förståelsen för varandras uppdrag kan öka genom matematikprojektet.
Under den första träffen var huvudtemat resultat och resultatsammanställningar förutom att man diskuterade varandras roller och uppdrag i ledningen av skolorna.
– Vi diskuterade och jämförde hur man genomför resultatinhämtning i de olika kommunerna och vad vi gör av de resultat vi får. Tjänstemännen i gruppen jämför hur de gör i olika frågor i respektive kommun, rektorerna hur de gör, lärarna hur de arbetar och så vidare, säger Klas Bergström.
Därefter är tanken att man kan hitta styrkor och svagheter för att få fram nya sätt att organisera arbetet, men kanske även att lärarna kan få inspiration av varandras arbetssätt.
På frågan om de svenska elevernas höga språkkunskaper inte riskeras om allt fokus nu sätts på matematiken så svarar Klas Bergström och Marianne Vikström att de inte tror det.
– Nej, det här unika samarbetet där personer från olika nivåer i kommunerna är jämställda, tror jag däremot kommer att vara till nytta för all undervisning då gruppmedlemmarna för vidare kunskaperna ut i skolorna, säger Marianne Vikström.
De kommande träffarna ska handla om hur kommunerna arbetar med lärares behörighet och skicklighet samt med barn i behov av särskilt stöd.
– Kommer vi fram till bättre sätt att styra och leda skolorna så går nog arbetssättet att föra över till alla ämnen och kommer förhoppningsvis att spilla över på hela skolans resultat. Jag tror mycket på det här projektet eftersom man har arbetande nätverk och går in på djupet i olika frågor, säger Marianne Vikström.