Rätt att kräva tillbaka felaktiga arvoden

Knivsta kommun har rätt att fatta beslut om att kräva tillbaka felaktigt utbetalda arvoden. Det skriver Förvaltningsrätten i en dom.

Knivsta2012-05-05 10:00

Det var 2007 till 2009 som en tjänsteman räknade fel på fritidspolitikernas arvoden. När felet upptäcktes fattades 400 000 kronor i kommunens kassa. Vissa politiker hade fått för mycket pengar, medan andra hade fått för lite.
Den som fick mest för mycket var Centerpartisten Anders Eskhult. Han betalade direkt tillbaka 31 000 kronor till Knivsta kommun, men många andra ledamöter tycker att det är fel att de ska behöva betala tillbaka pengar som de tagit emot i god tro.

Kommunalrådet Göran Nilsson (M), som har betalat tillbaka 10 000 kronor, är upprörd över att inte alla har betalat tillbaka än.
– Det är anmärkningsvärt att så många av Knivstas politiker protesterar mot att betala tillbaka kommunens pengar, säger Göran Nilsson.
– Den som inte har råd att betala tillbaka allt på en gång har chans att dela upp inbetalningarna på lång tid, säger Göran Nilsson.

Den som hade överklagat kommunfullmäktiges beslut om reglering av de felaktiga arvodena var en socialdemokrat som avgick efter valet. Övriga som inte betalat tillbaka är många nuvarande folkpartister och socialdemokrater.
– Min uppfattning är att eftersom det är vi i kommunfullmäktige som själva bestämmer våra arvoden så måste vi också kunna reglera när det blir fel och visa att vi står för det, säger Göran Nilsson.
Han anser att det är fel att jämföra med fall där anställda fått för hög lön som de i god tro tagit emot.
– Här är det ju vi själva som är som en arbetsgivare och vi som politiker borde absolut inte ha den attityden. Pengarna tillhör ju kommunen och alla invånare, säger Göran Nilsson.

Terry Carlbom (FP) hävdar däremot att det är viktigt att man även tar hänsyn till fritidspolitikers rättssäkerhet. Han anser att Göran Nilsson alltid för fram de argument som passar bäst för stunden.
 – Det enda Förvaltningsdomstolen säger är att kommunfullmäktige hade rätt att fatta ett sådant återbetalningsbeslut, men domstolen har inte tagit ställning i sakfrågan. Därför kommer den även att överklagas till tingsrätten, säger Terry Carlbom.
Han anser inte att politikerna är återbetalningsskyldiga eftersom de tagit emot pengarna i god tro.
– Dessutom är det Göran Nilsson själv som har satt oss i den här situationen. Det var otroligt dåligt omdöme att ens föra frågan vidare. Hade vi gjort en omedelbar avskrivning av ärendet hade det sparat kommunen cirka 300 000–400 000 kronor i förvaltningskostnader, revisioner, utskick av betalningskrav, mötestid med mera, säger Terry Carlbom.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om