Redo att mala med nya vingar

Väsby väderkvarn i Lagga har fått nya vingar. I helgen kommer det åter att malas eget mjöl här. Kvarnen är något av en symbol för Lagga där den ligger i kanten av Uppsalaslätten.

Claes Johansson och Lars Andersson passar in vingen.

Claes Johansson och Lars Andersson passar in vingen.

Foto: Siv Eriksson

Knivsta2012-08-17 13:11

– På lördag har vi Kvarnens dag här och i år blir det invigning av de nya vingarna. Sedan vingarna blåste ner 2009 har kvarnen stått stilla, säger Allan Rodhe, Lagga hembygds- och fornminnesförening, utanför Knivsta.

Föreningen bildades 1946 för att bevara Väsby väderkvarn som hade sålts till två personer som tänkte flytta den till Enköping. Genom att samla in pengar lyckades hembygdsföreningen köpa tillbaka kvarnen. Kring kvarnen finns också flera äldre byggnader och en del museisamlingar från Laggabygden.
– Kvarnen är en så kallad hättkvarn eller Holländare. När man ska mala vrider man runt toppen för att rikta vingarna mot vinden, säger Allan Rodhe.

När kvarnvingarna ska snurra fäller man ut segel på vingarna.
– Seglen hade man alltid förr också. Det är mäktigt när vingarna snurrar med full fart. Vi hoppas att det blåser bra på lördag. Men om det inte gör det så har vi även en gammal tändkulemotor som kan driva kvarnen, säger Allan Rodhe.

Kvarnen byggdes 1876 och var i drift ända till 1946. Väsby kvarn var större än många andra eftersom den var en så kallad tullkvarn. Mot ersättning malde mjölnaren åt bönderna i trakten. Men vissa större gårdar hade egna kvarnar.
– Kvarnvingarna har även tidigare blåst sönder och 1997 lagade vi dem. Men på grund av att virket var dåligt så höll den renoveringen inte så länge.

Den här gången är det en snickare i Västergötland som byggt vingarna och vi tror att de nya vingarna ska hålla i minst 20 år, säger Allan Rodhe. De aktiva i hembygdsföreningen har de senaste veckorna arbetat hårt med smidesarbeten och att passa in de nya vingarna.
– I lördags satte vi upp vingarna med hjälp av en stor kran och skylift.
– Nu sitter de på plats och det återstår bara att sätta på seglen till på lördag, säger Allan Rodhe.

Pengar till renoveringen har föreningen fått in från musikkaféer och midsommarfester samt från stöd från länsstyrelsen, Upplandsmuseet och kungafonden. Klockan 11 på lördag sker själva invigningen. Därefter startas kvarnen och allmänheten kan gå in i kvarnen för att se hur själva malningen går till.
– Vi kommer att kunna sälja eget mjöl till besökarna.
– Under Kvarndagen blir det även en marknad med försäljning av hantverk, smide med mera.
– Varje skolklass i Lagga brukar ha ett bord med loppisförsäljning och liknande, säger Allan Rodhe.

Här blir det också musikunderhållning, matservering med mera. Allan Rodhe tycker det känns bra att kvarnen nu är i bra skick igen.
– Ja, det känns bra eftersom kvarnen vid infarten från Uppsala är något av en symbol för oss som bor i Lagga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om