– Jag tycker det är mycket viktigt att man har behöriga lärare i skolorna så för oss känns det jättetufft att en siffra som inte stämmer mot hur det är nu publiceras, säger Stefan Blessenius, rektor på Raoul Wallenbergskolan i Uppsala.
I Skolverkets statistik för läsåret 2009/2010 var det några skolor i länet och speciellt friskolor som hade en låg andel högskoleutbildade lärare.
– Det är skolorna själva som fyller i och skickar in till SCB. Sedan bearbetar vi de uppgifter som vi får från SCB, säger Mattias Ragert, pressinformatör på Skolverket.
Men nu visar det sig att en del skolor har skickat in uppgifter om elevassistenter och resurspersonal fastän statistiken bara ska gälla lärare. Skolornas kringpersonal är oftast inte högskolutbildad och därför dras snittet ner för dem som lämnat uppgifter om all personal.
– Att alla inte känner igen sig i statistiken kan ha flera förklaringar. En del kanske inte har skrivit in rätt uppgifter som ni säger. En annan kan vara att vi bara gör insamlingen en gång per år och att läget kan ha ändrats på vissa skolor, säger Mattias Ragert.
Men eftersom statistiken bara visar hur många som är högskoleutbildade så fanns det sannolikt i några skolor även fler obehöriga lärare än statistiken visar. Behörig är nämligen en lärare först när han eller hon undervisar i just de skolämnen man är utbildad i.
På Raoul Wallenbergskolan är det främst situationen som har ändrats sedan statistiken gjordes.
– Jag var inte rektor när statistiken samlades in, men vad jag vet är att vi har jobbat mycket hårt med att anställa behöriga lärare. I dag har vi över 90 procent lärare som undervisar i de ämnen de utbildats för, säger rektor Stefan Blessenius.
På Imanskolan däremot säger man att skolan har statistikfört extraresurser och elevassistenter och att deras snitt därför blivit lägre än vad det är i verkligheten. Även på Huddunge Byskola i Heby kommun som är en friskola hävdar man att statistiken inte stämmer. Där är antalet behöriga lärare nu 97,3 procent enligt Sonia Padazakos, engagerad i skolföreningen. Manar al-houdaskolan och Katarinaskolan i Uppsala reagerar också mot Skolverkets siffror.
– Vi vet inte exakt vilka uppgifter vi lämnade in, men kanske det beror på otydliga frågor från SCB och Skolverket att det blivit fel. För vi hade många behöriga lärare redan förra läsåret, säger Lotta Misgeld, biträdande rektor på Katarinaskolan.
Från 2015 blir det olagligt för obehöriga lärare att sätta betyg, vilket är ett led i införandet av en lärarlegitimation.