Restiden inte medräknad
Hemtjänsten i Knivsta utför endast 53 procent av den beviljade tiden. Det visar en analys som Knivsta kommun gjort. Samtidigt visar en studie att hemtjänsten har mycket nöjda kunder.
- Jag får hjälp från det att jag stiger upp på morgonen till det att jag går och lägger mig. Även på natten tittar de till mig, berättar hon.
Den som ansöker om hemtjänst får träffa en biståndsbedömare som avgör hur stort hjälpbehovet är. Hemtjänsten planerar utifrån det beslutet hur mycket tid hjälpen kommer att ta.
Restiden en faktor
Ett jämförelseprojekt visar nu att endast 53 procent av den tid som brukare i Knivsta samhälle blivit beviljad utförs.
På landsbygden är samma siffra 61,5 procent.
- Vi håller på och utreder vad det beror på. Men vi kan konstatera att restiden tar stor tid och att personalen inte vet vilken tid de ska utföra, säger Monica Jonsson, verksamhetschef äldre och handikappomsorgen.
I analysen framgår att hemtjänstpersonalen som hjälper brukare i Knivsta samhälle var förvånad över hur mycket tid resorna till och från patienterna tar.
"De är så omtänksamma"
När Knivstabygden besöker Stina Wass i Lagga är Elba Zurita från hemtjänsten på besök. Hon berättar att det emellanåt är stressigt.
- Jag tror att det beror på planeringen, att restiden inte är medräknad. Nu på morgonen hade jag fem personer som skulle få frukost före elva, säger Elba Zurita.
Stina Wass har också frukosthjälp men berättar att hon har förståelse för att inte hemtjänsten kan vara överallt samtidigt.
- Det är svårt med de långa avstånden, men de hörs av, de är så omtänksamma. De som jobbar kommer från Finland, Polen och Bolivia, och de är alla lika vänliga, säger hon.
Monica Jonsson vill poängtera vikten av att brukaren får den tid som han eller hon är beviljad.
- Ja, man ska inte ha bråttom. Det är viktigt att man säkerställer kvalitén gentemot brukaren, säger hon.
Nytt schema 1 november
I framtiden ska hemtjänsten planera insatserna bättre, sätta upp mål och göra målen kända för medarbetarna. Man ska också se över restiderna.
- Målet är att man ska kunna utföra hundra procent, men sedan kan det hända att någon ligger på sjukhus eller är bortrest och då är det kanske inte möjligt att nå upp till mer än 60 procent, säger Monica Jonsson.
Från och med första november införs ett nytt schema för personalen. Ett nytt system för hur tiden rapporteras ska även införas.
- Som det ser ut i dag skriver personalen ner tiden som blir utförd på papper, men det finns andra system som registrerar den tid som utförs, säger Monica Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!