Riddarorden träder fram i ljuset

Under nationaldagen hålls i samband med marknaden i Husby-Långhundra en unik utställning producerad av ordensriddare som tidigare har fört en mer undanskymd tillvaro i Sverige. Lars Erik Bergqvist är ordens stormästare.

Lars Erik Bergqvist, stormästare i IHS + OFMC

Lars Erik Bergqvist, stormästare i IHS + OFMC

Foto: Privat

Knivsta2011-05-28 15:01

Utställningen heter Tempelherraordens riddare, fanns de verkligen i Sverige?
– Svaret på den frågan är ja. Denna militära munkorden som klädde sig och levde efter den mytiska och populärt kallade Tempelherraordens regler återfanns även här i Uppsalatrakten, säger stormästare Lars Erik Bergqvist i orden IHS+OFMC:s.

Förkortningarna i namnet är på latin och betyder Jesu Kristi Frälsare Ordens Bröder Kristi Riddare. IHS + OFMC var enligt Lars Erik Bergqvist den enda orden som påven hade godkänt att ständigt stå på krigsfot och de tog emot många av Tempelherraordens bröder på medeltiden.

En hel del av de föremål som ordenssällskapet har tagit hand om under årens lopp är historiskt intressanta. Under utställningen kommer så gamla artefakter som från 800-talet att visas i Husby-Långhundra kyrka.

Vilket är ordens uppdrag?
– Att skydda och hjälpa kyrkan och dess pilgrimer. Orden var från början uppdelad i en gren för prästvigda och munkar samt en väktargren. Alla som kom med avgav fattigdomslöfte, kyskhetslöfte och ett klosterlöfte om att ställa sig utanför frestelser och dumheter för att ägna sitt liv åt Gud, säger Lars Erik Bergqvist.

I dag bedriver ordenssällskapet inomkyrkligt och caritativt filantropiskt arbete (bistånds-, vård- och hjälparbete) i tysthet både i Sverige och utomlands. Medlemmarna är såväl katoliker som protestanter och ortodoxa.
– De som är med dubbas fortfarande på riktigt sätt, det vill säga att det tar några prövoår att komma fram dit. Prövoåren avslutas med tre dygns dubbningsritual, varav ett dygn i en kyrka, säger Lars Erik Bergqvist.

Men det går inte att anmäla sitt intresse till sällskapet, utan orden kallar personer som de tror kommer att passa.

Känns det meningsfullt för er att försvara kyrkan i dag?
– Kyrkan har gått på tok många gånger tidigare, så det är inte svårare i vår tid. Det har hänt förr att kyrkan har behövt gå ”back to basic” igen och så är det nu också, säger Lars Erik Bergqvist.

Han tycker däremot att exempelvis Knivsta pastorats arbete med en skola, gruppboende med mera i nya Alsike är goda exempel, värda att ta efter.
– Vi människor måste börja leva mer sanningsnära. Människor lämnas för mycket vind för våg i dag. Exempelvis händer ofta att någon söker vård och all hjälp personen får är en tablett, säger Lars Erik Bergqvist.

Det finns tvivel om att Tempelherraorden har funnits i Sverige. Vad säger du om det?
– Det handlar om att mycket av Sveriges historia försvann vid branden av slottet Tre kronor. Men i vår utställning kan man under några få timmar få reda på mer om svenska ordensriddare under medeltiden, sådana riddare som beskrivs i Jan Guillous böcker om Arn, säger Lars Erik Bergqvist.
– Vi visar dokument med några kända svenska släktnamn, rustnings- och vapendelar, ritualföremål, hemliga symboler och hemliga kodspråk presenteras. Vissa saker visas för första gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om