– Man kan känna doften av kryddväxter, brända mandlar och djur samtidigt som man ser riddare och hör en trumslagare spela eller andra ljud som vi inte är vana vid i dag. Många är utklädda i medeltidskläder och hantverkarna arbetar som man gjorde förr, berättar marknadsgeneralen Johanna Andersson.Hon har i år tagit över efter Boo Östberg som samordnare. Båda sitter i Husby-Långhundra hembygdsförenings marknadsgrupp som består av 25 personer.
Utöver dessa eldsjälar så är de flesta Långhundrabor på något sätt inblandade i arrangemanget som brukar locka närmare 4 000 besökare. Varje år hålls marknaden längs den pittoreska bygatan som kantas av 1700-tals gårdar.
– Utefter gatan har vi bland annat telningarnas verkstad där barn får tillverka sköldar och huvudbonader. Vi har drängabadet, där man får se pigorna bada en dräng, vi har värdshuset, tornerspel, gycklarföreställningar med barnsagor med mera. Att allt ligger efter samma gata gör att det blir liv och rörelse och lätt att se allt som händer under dagen, säger Boo Östberg.
Längst ner på gatan ligger Tilasgården, en kungsgård med anor från 1000-talet. Där håller Knivsta kommun för tredje året i rad sitt nationaldagsfirande i samband med marknaden.
Här blir det ett musikprogram för de mindre barnen. Det blir tal, utdelning av ungdomsstipendier och sång av Knivsta kammarkör.
Många medeltida tillställningar som Skoklosterspelen och liknande har lagts ner, men marknaden i Långhundra lever och frodas.
– Jag tror att folk fortfarande är ute efter den genuina känslan med äkta hantverkare med mera. Faller man i fällan och kommersialiserar arrangemangen för mycket så försvinner kanske publiken, säger Boo Östberg.
Marknaden inleds måndag 6 juni som tidigare år med att en grupp religiösa riddare från brödraskapet I.H.S och O.F.M.C håller i en medeltida bönestund.
– Det brukar vara riktigt spännande att se deras procedur där de välsignar och öppnar kyrkan och marknadsdagen, säger Johanna Andersson.