Måltiderna är höjdpunkterna på dagen för många gamla. Samtidigt får äldre i dag ofta färdiglagade portioner i kartonger från storkök, något som lett till dålig matlust och näringsbrist hos gamla och sjuka.
I Knivsta kommuns två nya äldreboenden, varav ett drivs av Förenade Care, vill man nu vända trenden och satsa på de äldre.
– Mat och aktiviteter är det viktigaste för att människor ska må bra. Vad det gäller matsatsningen så tror vi att vi tack vare Knivsta kommuns upphandling kommer att kunna ge de äldre i den här kommunen den mat de vill ha, säger verksamhetschef Sofie Everborg.
På måndagen startade inflyttningen på Förenade Cares äldreboende Vilhelms gård. Här finns tre egna kockar på 42 boende.
– Vi letade inte bara efter bra kockar, utan också efter personer med ett stort socialt engagemang, säger Åsa Walderik, regionchef i Uppsala län.
De tre köken finns på varje våning i huset och här har man bardiskar mellan matrummen och köken. Reglerna tillåter inte att de gamla får komma in i köken.
– Men vi löser det genom att skicka över en skål om någon vill vara med och röra ihop något eller en potatis och skalare om någon är van att skala potatis. Det är viktigt att alla som vill känner sig delaktiga, säger Helena Brodin, en av kockarna.
De hoppas att de som ska bo här ska få bra aptit av att kunna känna dofter och höra slammer från köket när maten lagas.
– Det vanligaste på äldreboenden i dag är att lunchen plötsligt står på bordet och det är dags att äta. Det stimulerar inte aptiten direkt, säger Åsa Walderik.
Kockarna har kontakt med dietister för att kosten ska bli rätt sammansatt för äldre.
– Men det blir inte bara matlagning, utan vi kommer exempelvis att odla egna kryddor. Nere i äldreboendenas trädgård finns även grillar som vi kan använda på sommaren, säger Helena Brodin.
Trädgården är en så kallad Sinnenas trädgård och här ska personal från båda boendena odla tillsammans med de äldre. Gamla dofter och ljud som man känner igen från förr verkar nämligen på ett positivt sätt på minnet.
– Vi kommer också att packa picknickkorgar i köken och ta med oss ut i trädgården ibland, säger Helena Brodin.
Kommer ni hinna laga alla mål mat och baka åt alla samtidigt?
– Ja, jag har jobbat i ett öppet kök i ett HVB-hem tidigare. Man hinner laga maten och baka kakor med mera samtidigt som man umgås. Det krävs bara lite mer planering, säger Daniel Forsberg, en annan av kockarna.
Under de veckor kockarna har varit på plats har de planerat matsedlar, knutit kontakter med leverantörer, utrustat köken och tagit fram egenkontrollprogram tillsammans med kommunens miljöskyddsförvaltning, eftersom reglerna för hur mat ska hanteras är strikta. Kockarna har också gått kortare utbildningar kring demens, lyftteknik och brandskydd.
– Vi känner oss väl förberedda för det här som är nytt både för oss och för äldreomsorgen, säger de tre kockarna som först ska lära känna de boende och tillsammans med dem ta fram matsedlar för kommande veckor.
Kocken Rabih Mtaweh beskriver varför han vill jobba med att laga mat åt äldre.
– Det är fantastiskt att se hur glada vissa blir när man lagar något åt dem eller tar fram en enkel kopp kaffe. I ett vanligt restaurangkök får man inte samma direktkontakt med dem som äter maten, säger han.