Grundskoleelevernas resultat i Knivsta har sedan kommunen bildades förbättrats och skolorna här ligger bra till i olika undersökningar. Men förra året delades lägre betyg ut, trots att elevernas sammanlagda resultat på de nationella proven har förbättrats.
– Vi analyserar nu vad det beror på. En skola i världsklass är nödvändig för att klara den hårda internationella konkurrensen, säger Klas Bergström.
Utöver att analysera vad förändringarna i resultaten handlar om så menar han att ett fokuserat kvalitetsarbete är nyckeln till att nå bättre resultat.
I kvalitetsarbetet ingår bland annat att alla skolor från och med i år kommer att öka inslagen av mer traditionell undervisning i klassrummen. I år kommer även det tidigare beslutade it-stödet att utvecklas.
– Traditionell undervisning handlar om färre arbeten i projektform och mer fokus på kunskapsinhämtning. Vad det gäller it-satsningen så handlar det om fler datorer, activeboards och utökat bredband till skolorna, men också om hur man kan integrera it-tekniken i undervisningen, säger Klas Bergström.
Han tycker att Knivsta kommun nu också ska sätta tre andra idéer i verket som han menar att det råder en bred samsyn om.
– Vi kan exempelvis konstatera att skolorna har en del att arbeta med vad det gäller studiero för eleverna. Det är svårare att tillgodogöra sig undervisning om det inte finns studiero.
Ett ökat inslag av konstruktiv och framåtsyftande coachning är annat han vill se i klassrummen i Knivsta.
– Men det ska inte vara exakt som i tv-programmet klass 9A, där jag tycker att de gick mycket för långt när de lämnade ut enskilda lärare och deras eventuella brister, säger Klas Bergström.
Vad det gäller coachning så arbetar SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) just nu med ett sådant projekt där de ska satsa på matematikundervisning.
– Knivsta kommun är en av de kommuner som visat intresse för att vara med i projektet, men än vet vi inte om ansökan kommer att beviljas, säger Klas Bergström.
Den tredje punkten som han tror skulle kunna förbättra Knivstas skolor är att arbetsgivarna, i det här fallet Knivsta kommun, ska få mer inflytande över lärarnas arbetstider vad det gäller balansen mellan undervisningstid och planeringstid.
Men den frågan är kontroversiell och exempelvis Sollentuna kommun driver just nu ett mål i Arbetsdomstolen om hur man ska se på lärarnas arbetstider.
– Sammanfattningsvis är det inte säkert att det delades ut för låga betyg i Knivsta förra året, eller att vi hade glädjebetyg här tidigare. Men tillsammans med analysen av betygen så måste vi nu fundera på vilka åtgärder som ska sättas in för att höja resultaten, tycker Klas Bergström.
Satsningar på coachning i skolor föreslås
Betygen sjönk bland Knivstas grundskoleelever under 2010. Därför bör satsningar på bland annat coachning i klassrummen nu sättas i verket, tycker utbildningsnämndens ordförande Klas Bergström (M).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!