"SD kan vinna på rörighet"

Många är lättade, men ingen är riktigt nöjd efter torsdagens uppgörelse i Knivsta. Nu befarar vissa att det osäkra läget i kommunerna kan späda på stödet för främlingsfientliga partier.

Foto: Jens Flyckt

Knivsta2014-11-21 14:20

– Priset för att få igenom vår budget, alliansens budget, var att kohandla med ”kvartetten” om vissa frågor, säger Klas Bergström (M) som efter uppgörelsen valdes om till kommunstyrelsens ordförande.

Han anser att kommunens ekonomiska stabilitet genom uppgörelsen inte kommer att vårdas lika väl och han anser att kohandel är destruktivt för politiken i kommunerna.

– Men jag tror inte det blir något kaos i Knivsta, säger Klas Bergström.

För att få igenom sina beslut måste man varje gång få stöd från minst ett annat parti. I Knivsta blir det alla partier, utom SD, som alliansen kommer förhandla med.

– Vi följer våra partiers policy på riksplanet. Det handlar om att SD har en så annorlunda värdegrund att det är omöjligt för övriga partier i Knivsta att samarbeta med dem, säger Klas Bergström.

Han anser att den röriga situation som efter valet uppstått i många svenska kommuner, kan om lokalpolitikerna inte ser upp, leda till samma utveckling som skett i Danmark och Norge. Där har de främlingsfientliga partierna gått framåt mer än i Sverige under senare år.

– Det handlar om ett ganska allvarligt problem som inte enbart rör Knivsta, säger Klas Bergström som menar att om uppgörelser som i Knivsta ska fungera så måste den mindre politiska grupperingen i varje kommun, oavsett partifärger, vara återhållsam med kohandelskrav mot dem som styr i en lite större minoritet.

– Annars hamnar den minoritet som styr kommunen i en gisslansituation och får svårt att föra en sammanhållen politik, utan att ta stöd från SD, säger Klas Bergström som är kritisk till att S inte följer ”koden” från riksplanet om att släppa fram den största minoriteten till fullo.

– Men jag är ändå glad över att vi i Knivsta lyckades gå framåt på det här sättet, säger Klas Bergström.

Claes Litsner (S) svarar att det är en värderingsfråga om det kommer bli rörigt i Knivstapolitiken framöver. Den så kallade kvartetten (S, V, MP och Knivsta.nu) kommer inte heller att samarbeta med SD, utan enbart förhandla med partier i alliansen.

– En del påstår att dialog är rörigt, men jag tycker inte det. Jag tror i stället att det här läget kommer att vitalisera utvecklingen av Knivsta, säger Claes Litsner.

På påståendet om att S genom att inte överlåta makten åt den största minoriteten, genom oreda i politiken kan späda på de främlingsfientliga krafterna, svarar han så här:

– Det här är ett läge med 14 mandat mot 15 och SD emellan där man måste jobba på breda lösningar. I Knivsta handlar det inte bara om sakfrågor, utan om att få fram en bred dialog och i de allra flesta frågor har vi redan en samsyn i Knivsta.

Fakta Flera nya ordföranden

Alliansen som består av M, KD, C och FP får majoritet i alla nämnder. Men när större ärenden kommer upp till kommunfullmäktige för slutavgörande så har inget block majoritet. Ny ordförande i utbildningsnämnden blir Björn-Owe Björk (KD), socialnämnden ska ledas av Göran Nilsson (M), Bygg- och miljönämnden av Boo Östberg (C) och den nya samhällsutvecklingssnämnden av Klas Bergström (M). Den enda ordförandeposten som S, MP, V och Knivsta.nu får är ordförande för kommunfullmäktige där Kenneth Gunnar (Knivsta.nu) sitter kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om