Det var i torsda gs som UNT rapporterade om att eleverna på SFI, Svenska för invandrare, protesterar emot att en av deras lärare ska sägas upp. Bakgrunden till uppsägningen är att alla skolor senast 2015 måste ha utbildade lärare i varje ämne och att kommunen har fått kritik från Skolinspektionen.
Men att just Stina Wikner sägs upp med omedelbar verkan, i stället för att man försöker hitta en annan lösning, är något som flera både i Knivsta och utanför kommunens gränser reagerar emot.
Två av dem som arbetat med Stina Wikner säger så här:
– Det är en stor förlust för undervisningen om Stina försvinner, säger Knivstas flyktingsamordnare Anna-Lena Wallvik och Tore Larsson, pensionerad skolchef från Uppsala och senare den som byggde upp bland annat SFI-undervisningen i Knivsta tillsammans med Stina Wikner.
– Jag var med och rekryterade Stina Wikner som tog hand om eleverna. Hon utvecklade ett webbaserat system som stöd för undervisningen eftersom det var små grupper med elever på olika nivå så att undervisningen måste individualiseras mycket, säger Tore Larsson.
Hennes undervisningsmetod har också fått genomslag i flera andra SFI-skolor ute i landet.
Knivsta kommun har dessutom under de senaste två åren rankats av tidningen Fokus som en av de bästa kommunerna i landet på integration. En väl fungerande svenskundervisning och ett bra samarbete mellan de myndigheter som har hand om flyktingmottagandet har av kommunen tidigare angetts som en anledning till att Knivsta är så bra på integration.
Stina Wikner själv är mycket ledsen för det som hänt. Hon tror att bakgrunden till den snabba uppsägningen handlar om att det har skurit sig mellan henne och rektorn.
– Det stämmer att jag inte är behörig lärare och utbildningen är så lång att jag inte hinner gå den. Men jag har inte tackat nej till något erbjudande om vidareutbildning, för jag har aldrig fått något erbjudande, säger Stina Wikner som även om hon inte får titeln lärare, skulle vilja arbeta kvar.
Och hon får stöd från flyktingsamordnaren i kommunen som sett hur väl de flesta av Knivstas nyanlända invånare har klarat sig.
– Stina har ett väldigt fint bemötande av våra invandrare. Människor som exempelvis varit med om traumatiska upplevelser måste bemötas på ett visst sätt för att kunna tillgodogöra sig undervisningen, säger Anna-Lena Wallvik.
Hon är ledsen för att man i Stina Wikner kommer att förlora en eldsjäl som har gett kommunen många nöjda kunder.
– Jag hoppas att någon ändå kan göra något, innan det som är bra bryts ner, säger Anna-Lena Wallvik.
SFI-lärare får expertstöd
SFI-läraren Stina Wikner i Knivsta får stöd från flera håll. Bland andra Knivstas flyktingsamordnare och tidigare chefen för kommunens frivilligutbildningar anser att uppsägningen kommer att innebära en stor förlust för Knivsta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!