– SFI-lärarna är inte bara språklärare, utan är också de som integrerar oss invandrare i den svenska kulturen samt behöver stor kunskap om andra kulturer. All den här kompetensen har Stina, något som man inte kan lära sig i en högskoleutbildning, säger Kathleen de Miranda, en av eleverna.
Kathleen de Miranda är själv utbildad fransklärare, andra elever är civilingenjörer eller helt outbildade sedan tidigare. Nivån på deras förkunskaper är väldigt olika, men det de har gemensamt är att de vill lära sig svenska snabbt för att kunna klara sig själva i sitt nya hemland.
– Jag har flyttat hit från Bagdad för att få bo i ett demokratiskt land. När en bra lärare plötsligt ska bort, så tycker jag inte att det är demokratiskt skött, säger Lara Saeed Mostafa, en annan av eleverna.
Bakgrunden till att Stina Wikner mister sitt jobb, är enligt rektorn Anita Jansson att Stina Wikner inte har rätt utbildning. Enligt nya regler så kommer outbildade lärare inte att få sätta betyg efter år 2015. Men på andra skolor har lärarna fått en övergångsperiod på sig för vidareutbildning, eller så har man löst problemet genom att ha kvar duktiga lärare som får undervisa tillsammans med en kollega som har rätt att sätta betyg. Stina Wikner, 55, hinner knappt vidareutbilda sig till rätt behörighet, innan det är dags för henne att gå i pension.
– Jag tycker att den nya lagen verkar bra, men det är konstigt att den ska gälla för dem som redan har arbetslivserfarenhet och är bra på sitt jobb. Den borde bara gälla framåt i tiden, säger Ruth Careno Garcia, som invandrat från Spanien.
Samer Alwan och Mostafa Saeed Mostafa säger att de som fattat beslutet om att Stina Wikner ska bort, inte kan ha förstått hur mycket hon betyder för alla som invandrar och har invandrat till Knivsta.
– Hon förstår alla elever och vet vad var och en behöver. Jag vet inget om det här landet, kan nästan inga lagar och känner ingen svensk än. Men Stina kan jag fråga om allt, säger Samer Alwan.
Mostafa Saeed Mostafa säger att de tycker att de två nya lärarna också är bra, men att skolan inte skulle fungera utan Stina eftersom de jobbar som i ett team och eftersom elever och lärare blivit som en familj.
– Jag har gått i många skolor, bland annat på universitetet i Bagdad. Men jag har aldrig tidigare stött på en så bra lärare som Stina Wikner. Om hon försvinner så förstör det också allas våra chanser att klara oss bra här i Sverige, säger Mostafa Saeed Mostafa.
Men den nya rektorn Anita Jansson håller inte med. Hon anser att kommunen måste avskeda Stina Wikner eftersom hon inte har rätt utbildning.
– Vi fick kritik från Skolinspektionen för att vi inte har behöriga lärare. Så det här är inte så mycket att göra åt. Jag tror att eleverna förstår det, men att de bara är ledsna över att hon kommer att försvinna, säger Anita Jansson som under förra veckan fick besök av SFI-eleverna som ville berätta för henne att de vill ha kvar just Stina Wikner.
Tidigare elever som gått på SFI i andra kommuner säger dessutom att undervisningen är bättre här. Men det är inget som Anita Jansson säger att hon känner till.
– Nej, jag tycker att vi borde få en bättre verksamhet med utbildade lärare, än med obehöriga lärare, säger Anita Jansson som inte heller är lärare, men nu går och utbildar sig till rektor.
Eleverna på SFI-skolan i Knivsta tycker att kommunen borde lyssna på eleverna när de väljer lärare. Många som tidigare gått på SFI i Knivsta har enligt dem lärt sig svenska snabbt och sedan klarat sig bra med jobb och utbildningar, tack vare Stina Wikner som nu ska sägas upp.
Foto: Maria Lindblom
SFI-undervisning raseras enligt elever
Eleverna på SFI (Svenska för invandrare) i Knivsta är upprörda. Deras lärare Stina Wikner ska sägas upp med omedelbar verkan, trots att hon har 20 års arbetslivserfarenhet, har byggt upp SFI-verksamheten i Knivsta och är mycket omtyckt.
Eleverna på SFI-skolan i Knivsta tycker att kommunen borde lyssna på eleverna när de väljer lärare.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!