Sista arbetarbostaden kan rivas

Knivstas sista arbetarbostad med anknytning till Sågenområdet hotas av rivning. Hembygdsföreningen kämpar för att huset ska bevaras.

Terry Carlbom

Terry Carlbom

Foto: Staffan Renlund

Knivsta2012-04-14 10:01

Det vore förödande för kommunens kulturarv om byggnaden försvinner anser Knivsta hembygdsgilles styrelse. Huset som ligger i slutet av Häradsvägen intill Gredelby gamla skola, är förfallet. Därför finns ett förslag hos Knivsta kommun om att byggnaden ska rivas. Men hembygdsföreningens styrelse reagerar mot förslaget.
– Huset ser inte mycket ut i dag, men går man in och tittar mer noga så är stommen byggd av rejäla stockar som verkar ha stått pall alla års vanskötsel, säger Terry Carlbom, ny ordförande i Knivsta hembygdsgille.

Han har tidigare som politiker varit med och styrt kommunen och tar därför på sig en del av skulden till varför den gamla bostaden har fått förfalla.
– Både Uppsala och sedan Knivsta kommun har ägt huset i nästan 25 år, utan att upptäcka dess kulturhistoriska värde. Att huset har fått förfalla är inget annat än en skandalös kapitalförstöring, men att huset fått förfalla är ingen ursäkt för att också riva det, säger Terry Carlbom.

Han tycker att det vore förödande för Knivstabornas kulturarv att låta denna byggnad få samma öde som disponentvillan på Sågenområdet. Den villan revs på grund av vanskötsel.
– Det här lilla röda huset i Gredelby var en av flera bostäder åt sågverksarbetarna som arbetade inom industrin i Knivsta på Sågverksområdet. I huset bodde flera familjer, trots att det är litet. Byggnaden är i dag kulturskyddad i detaljplanen för området, säger Terry Carlbom.

Knivsta hembygdsgilles årsmöte beslutade därför att uppmana kommunen att utreda förutsättningarna för upprustning, bevarande och ny användning av byggnaden.
– Antingen kanske huset kan användas som föreningsgård eller kvartersgård. Eller så kan man flytta det till hembygdsgården Kvarngården eller någon annanstans där huset gör nytta, säger Terry Carlbom.

På samma möte beslutade hembygdsgillet att starta en dialoggrupp med namnet ”Vårda Knivsta”.
– Vi i hembygdsföreningarna har inga pengar eller utredningsresurser, men vi kan fungera som idégivare och alarmklocka åt kommunen i de här frågorna. Det finns också länsstyrelsepengar och EU-bidrag för kommunen att söka, bidrag som det vore synd att låta gå obemärkt förbi, säger Terry Carlbom.
Han hoppas att de ska kunna bygga upp ett större engagemang för hemorten.
– Att bevara det kulturarv vi har kvar blir allt viktigare när kommunen expanderar. För har vi inte en gemensam identitet blir vårt samhälle bara en sovstad utanför Uppsala, säger Terry Carlbom.

Han tycker det är viktigt att hembygdsföreningarna också arbetar mycket med dialog med invånarna.
– Våra föreningar ska inte bara vara som ett Skansen, utan jag tycker det är viktigt att vi har levande diskussioner med invånare och samarbetar med andra föreningar med liknande inriktning, säger Terry Carlbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om