– Skolan kommer att renoveras i tre år, i olika etapper. Bland annat har vi nu fått en elsal till el- och energiprogrammet, ett nytt program som vi startat det här läsåret. Vi kommer också att få en ny entré snart, säger Sanna Jordeby, biträdande rektor.
Tanken är att skolan ska växa långsamt. Därför är det denna termin gott om plats för Sjögrenskas 70 elever i de många klassrummen i tegelbyggnaden bredvid Thunmanskolan.
– Det är mer plats och mycket fräschare klassrum än förut, men det är inte därför de flesta väljer den här skolan, utan det är för att det är en bra skola med mycket praktik, säger Patric Fougner, som går första året på fordon- och transportprogrammet.
Han gick här även förra året då han läste på introduktionsprogrammet, där man kan läsa upp sina betyg för att få behörighet till gymnasiet. Sjögrenska gymnasiet ska även i framtiden satsa på lärlingsprofil inom skolans nio nuvarande yrkesförberedande program, men man ska utöka antalet elever. Här kommer även troligtvis att startas några teoretiska program.
Är det verkligen bra för eleverna att skolan växer?
– Ja, om vi får hela klasser på varje program så är det bra. Jag tror det blir mer dynamik i undervisningen, med fler elever och fler lärare får vi in nytt blod och nya idéer. Men det är klart att skolan eller gruppstorlekarna inte får bli för stora, tycker lärare Helena Sandgren.
Flera elever är lite mer tveksamma. De vill helst att skolan ska vara precis som den är i dag. På Sjögrenska gymnasiet finns i dag allt från vård- och omsorg till hantverksprogrammet (florist), handel och administration och hotell och turism. På samtliga nio program läser man i skolan halva tiden och sedan sker resten av utbildningen på arbetsplatser som skolan har ett nära samarbete med.
En majoritet av Sjögrenskas tidigare elever har en anställning när de tar studenten. Patric Fougner är en av dem som redan har fått jobb.
– Jag har fått jobb hos en bärgare. Genom att vara ute på arbetsplatser under utbildningen får man en chans att visa vad man kan. Jag tycker skolan är bra eftersom alla inte kan lära sig allt i en skolbänk. Nu är det lagom många skoldagar och lärarna hinner ge alla den hjälp som de behöver, säger han.
Sjögrenska gymnasiet har nu fler sökande än vad de har platser för. En del av de sökande vill gå i en skola på hemmaplan, men till skillnad mot tidigare år kommer många av förstaårseleverna denna gång även från andra kommuner.
– Kanske är det för att vi är den enda skolan i länet med renodlade lärlingsprogram, men vi hoppas att det också är för att fler hört talas om den höga kvalitén i undervisningen, säger Sanna Jordeby.
Som en av två skolor i landet gick Sjögrenska gymnasiet förra året genom Skolverkets inspektion utan en enda anmärkning. Josefin Forsgård, elev på barn- och fritidsprogrammet, har valt skolan för att det är lugnt här och för att hon får vara ute mycket på en arbetsplats.
– Det är lugnare och lättare att plugga här än på andra gymnasier eftersom vi har så små klasser. Vi är högst 20 elever i varje klass, säger hon.
Att färre elever väljer yrkesprogram för att de tror att de ska missa högskolebehörighet, är något som bara till viss del har drabbat Sjögrenska gymnasiet.
– Vi vet inte om det drabbat oss. Det kan vara så att vi, liksom andra skolor med yrkesprogram, har drabbats av den bristfälliga informationen som varit om vad som gäller på yrkesprogram. Men på vår skola får de sökande automatiskt ämnen så att de klarar högskolebehörighet. Sedan får den som vill i stället välja bort ämnen, säger lärare Tommy Fredlund.
Lärarna har nu övertagit kommunens kontorsplatser i den nuvarande skolbyggnaden. Lokalerna delar de med vuxenutbildningen och sfi (svenska för invandrare).
– Vi lärare är också mycket nöjda med skolans nya lokaler. Framförallt är det bra att det finns många grupprum så att man kan dela klasserna i mindre grupper vid behov, säger Helena Sandgren.