Nyligen flyttade Knivstas populära gymnasieskola till nya lokaler vid Forsbyvägen. Skolan var trångbodd och med flytten fanns även en tanke att utöka antalet platser.
Hur stor skolan kommer att bli de närmaste åren ska utbildningsnämndens politiker ta ställning till om något år. I den nuvarande lokalen får det plats cirka 140 elever.
Enligt Bengt Casterud, rektor för Sjögrenska gymnasiet, grundar sig tankarna på en utökad lokal gymnasieskola på en undersökning som gjordes för drygt ett år sedan.
Nästan hälften av alla åttondeklassare svarade att de skulle vilja genomföra sin gymnasieutbildning i hemkommunen. Av dem som tänkt söka praktiskt inriktade program var intresset ännu större.
– Vi har Knivstaungdomar som i dag går på nationella yrkesprogram i Uppsala, men som nog hade valt att gå i Knivsta om programmen hade funnits här. Det kanske till och med är så att en del Uppsalaelever kommer att välja vår skola när nu den fria sökrätten införs i Uppsala, säger Bengt Casterud.
En annan fördel med att utöka med just fyra nationella yrkesprogram är att det på Sjögrenska gymnasiet redan finns god kompetens bland lärarna för ämnen inom yrkesprogrammen. Här har man också god kontakt med näringslivet om praktikplatser.
– Många av kurserna är också gemensamma i de här programmen, säger Bengt Casterud.
De fyra program som finns med i diskussionerna är el- och energiprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, hotell- och turismprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet.
I dag finns Individuella programmet (IV-programmet) och den specialutformade Lärlingsutbildningen på Sjögrenska gymnasiet.
Vad är skillnaden mellan ert nuvarande lärlingsprogram och de fyra yrkesprogrammen?
– Lärlingsprogrammet passar elever med praktisk intelligens och de flesta karaktärsämnena i det yrke man valt lärs ut på arbetsplatsen. De nationella yrkesprogrammen har mer teoretiska studier i karaktärsämnena, även om det förstås också ingår mycket praktik i utbildningen, säger Bengt Casterud.
En annan stor skillnad är att det lättare går att läsa vidare på yrkeshögskolor och andra utbildningar efter de nationella yrkesprogrammen.
Ni är inte oroliga för att de olika utbildningarna i Knivsta ska ta ut varandra?
– Nej, tvärtom så tror vi att eftersom vi har både lärlingskompetensen och arbetsplatskontakter så kommer elever som läser på motsvarande utbildningar i andra kommuner att lockas hit. Men det finns förstås också en risk att vi förlorar några elever när den fria sökrätten nu införs, säger Bengt Casterud.
Sjögrenska gymnasiet kan bli större
Sjögrenska gymnasiet kan bli större om några år. Här finns en vision om att i ett första steg utöka med fyra nationella yrkesprogram. I dag har skolan bara två program och 54 elever.
Yrkeslärare Tommy Fredlund undervisar Kim Karlsson och Fredrik Andersson på Sjögrenska gymnasiet.
Foto: Maria Lindblom
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!