Sju förslag till ny galoppbana

Nu har Knivsta kommun jobbat fram sju förslag till placeringar för ett nytt center för galopp- och travsporten. Ett av områdena i förslaget ligger söder om Mora stenars rastplats, intill E 4.

Tävlingar på Täby Galopp. Det är den anläggningen som ska flyttas.

Tävlingar på Täby Galopp. Det är den anläggningen som ska flyttas.

Foto: Scanpix

Knivsta2009-04-02 06:03
Det var i februari som Knivsta kommun, som enda kommun utanför Stockholms län, fick förfrågan om man kan tänka sig en hästsportanläggning inom kommunens gränser.
Drivande i projektet är Svensk galopp, Täby Galopp AB och spelbolaget ATG. Deras projektgrupps huvuduppdrag är att skapa ett nytt center för galoppsporten, men om fler aktörer vill vara med kommer anläggningen att bli större än så.

Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M) är mycket positiv till planerna på en galoppbana och kanske även en travbana i en jätteanläggning med restauranger, kontor, träningsområden, konferensanläggning, ridhus för ridsport och personalbostäder.

Hur stor chans är det att Knivsta får en galoppbana?
- Jag tror att chanserna att få anläggningen är goda. De vill gärna kunna samla allt på en och samma yta och sådana jättestora ytor kan vi hitta här, medan det är svårt för tätortskommunerna i Stockholm att hitta liknande mark, säger Göran Nilsson.
Som störst kan anläggningen bli 92 hektar. Som minst behövs 65 hektar mark.

De områdena som finns på förslag hos Knivsta kommun är Gurresta nära Vassunda, skogsområdet söder om rastplatsen Mora stenar, ett område nära Almungekorsningen i Husby-Långhundra och Älgboda som ligger intill östra sidan av motorvägen närmare gränsen till Sigtuna kommun. I närheten av dessa områden finns ytterligare tre alternativa placeringar.
Upprinnelsen till galoppsportens planer är att Täby Galopp ska flytta från Täby kommun. Marken banan ligger på är värd mycket pengar och Täby kommun vill ha området till nya bostäder. Samtidigt har Solvalla travbana hamnat i en liknande situation.

De kriterier som projektgruppen bland annat utgår från då de ska välja plats är närheten till Europavägar, flygförbindelser och om det går att ordna hästnära boende i kommunen.
- Det ska högst ta 60 minuter att ta sig från flyget till anläggningen och vi behöver ett stort markområde, sade projektledaren Olof Karlander till UNT i februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om