Hemtjänsten fungerar bra i dag, enligt både kommunens undersökningar och de personer som UNT intervjuat.
Hemtjänsten i Knivsta diskuteras just nu bland politikerna eftersom budgeten överskridits med 4,7 miljoner kronor i år. Enligt en konsultrapport kan hemtjänsten spara genom att bli mer effektiv. Att personalen ska registrera all tid som de arbetar hos de äldre verkar alla överens om, men nyttan med övriga datorsystem som ett sätt att effektivisera finns det flera som tvekar till.
– Om scheman läggs i datorn så ser datorn kundernas önskemål, men det kan bli ineffektivt om ingen person också tittar på turerna eftersom det kan vara så att någon redan är och arbetar i samma område, säger Lisa Andersson, en av dem som arbetar i hemtjänsten.
När UNT senare på dagen är på besök hos en av hemtjänsttagarna, Inga Hoel, så tar hon upp ett annat perspektiv på datorsystemen.
– Jag tycker det vore bättre om de hade bestämda tider och bestämda personer som skulle komma. De ska satsa på dem som jobbar bra och inte ha för många olika personer, säger Inga Hoel om hur hon tycker hemtjänsten ska bli mer effektiv.
Inga Hoel är i stort mycket nöjd med hemtjänsten i Knivsta.
– Hade den inte funnits hade jag inte blivit 97 år, säger hon.
En annan Knivstabo, Enny Dennerstedt, snart 91, är också mycket nöjd med den hjälp hon får fyra gånger per dag.
– Det fungerar jättebra. När jag behöver hjälp med något så säger jag till. Jag känner mig trygg med hemtjänsten, säger hon.
Pernilla Hansson är en av flera som har jobbat i Knivsta hemtjänst i många år. Hon tycker att arbetet är toppen och utbildar sig just nu till undersköterska. Hon tycker inte att det ska bli mindre tid hos kunderna igen.
– Nej, för att fortsätta göra ett bra jobb så behöver vi få andas emellanåt. Det här är ett ganska krävande arbete eftersom man både arbetar fysiskt och är något av en psykolog, säger Pernilla Hansson.
Både hon och Lisa Andersson är inne på vikten av att de äldre inte ska känna av stressen.
– Kunderna måste känna att de får sin tid. Om de känner att vi är stressade vill många i stället hjälpa oss och vågar inte fråga om den hjälp de har rätt till, säger Pernilla Hansson.
– Det går inte riktigt att säga exakt hur lång tid man ska vara hos en person varje dag, ibland är det kortare tid, ibland längre. Man kan inte alltid bara gå därifrån när tiden är slut, utan måste vara lite medmänsklig. Det är viktigt att de inte känner att vi är stressade, detta även för att jobbet ska gå att genomföra på ett bra sätt, säger Lisa Andersson.