I förra veckan rapporterade UNT att Knivstas enda gymnasieskola Sjögrenska gymnasiet klarade sig helt utan anmärkningar, vilket är ganska ovanligt vid sådana här granskningar. På Alsike skola är förhållandet det motsatta. Här har Skolinspektionen hittat nio brister som måste åtgärdas.
”Tillsynen visar bland annat att rektorerna inte utreder och vidtar åtgärder mot vuxens kränkning av elev, vilket Skolinspektionen ser mycket allvarligt på” står det bland annat i beslutet efter tillsynen.
Kajsa Ekdahl, skolans rektor för årskurserna 4–9, som även är områdesrektor för hela Alsike skola, svarar så här på frågan om vad som ligger bakom alla brister.
– Få saker i beslutet är nya för oss, säger Kajsa Ekdahl som inte ser de många bristerna som något konstigt.
Hennes inställning är att bristerna är sådana områden som man på en skola ständigt arbetar med att förbättra.
– Vi ser positivt på att de har sett samma saker som vi. Då får vi mer skjuts att jobba vidare med det.
Men vad ligger bakom bristerna? Har ni för lite pengar eller för få lärare?
– Skolan är ganska ny och det tar ganska lång tid att arbeta upp en skola, svarar Kajsa Ekdahl.
En förälder som UNT har varit i kontakt med säger att flera föräldrar känner igen sig det som står i rapporten.
– Vi som föräldrar får via våra barn ofta höra om allvarliga incidenter som inträffar på skolan, säger föräldern.
Vad det gäller kunskapsresultaten så fick drygt 68 procent av eleverna 2009 högre slutbetyg i matematik jämfört med motsvarande betyg i nationella ämnesprovet. Skolinspektionen bedömer att de resultat som skolans elever fick i de nationella ämnesproven för årskurs 3 och 5 visar att elevernas resultat måste förbättras.
Skolan får också kritik för att det är så stora skillnader mellan pojkars och flickors resultat. Drygt 30 procent av pojkarna går ut grundskolan utan att ha nått minst betyget godkänt i alla ämnen jämfört med bara fyra procent av flickorna. Det totala meritvärdet bland eleverna var däremot högre än snittet i riket.
Tillsynen visar också att det finns äldre elever som har hög frånvaro och som i stället för skolundervisning erbjuds undervisning i hemmet. Här skriver Skolinspektionens enhetschef Ann-Christin Hartman och utredare Anousheh Abuhamzeh att rektorn för de äldre eleverna inte i tillräcklig utsträckning har sett till att elevernas behov utreds eller att åtgärder sätts in enligt skollagen.
Skolinspektionen anser också att elevernas individuella utvecklingsplaner och skriftliga omdömen där eleven och vårdnadshavarna kan få information behöver förbättras.
– Det här är utvecklingsområden som vi redan arbetar med, men som de ändå måste skriva i rapporten, säger Kajsa Ekdahl.