Skola i kyrkomiljö kritiseras
Knivsta kommun bryter mot Europakonventionen om man startar kommunal skolverksamhet i kyrkans nya friskola. Det hävdar Fredrik Rosenbecker, förälder i Alsike. Men utbildningsnämndens ordförande säger att kommunen inte kommer att bryta mot lagen.
Fredrik Rosenbecker får medhåll från Skolverket. Konfessionella symboler som kors och liknande får inte förekomma i kommunala skolor. På bilden även dottern Helga som i dag går på Myrstackens förskola.
Foto: Rolf Hamilton
Föräldrarna har blivit lovade att barngrupperna i sådana fall ska hållas i hop och att även personal ska få följa med barnen, enda skillnaden blir lokalerna.
Men Fredrik Rosenbecker och sju andra föräldrar reagerar starkt mot de religiösa inslag som kan förekomma i lokalerna.
- En av de saker som gör mig glad över det samhälle vi lever i, är att jag kan lämna mina barn till den offentliga skolan, förvissad om att de inte kommer att påverkas i riktning mot någon specifik livsåskådning. Mina barn behöver inte mötas av reklam för företag eller av reklam för religiösa livsåskådningar, säger Fredrik Rosenbecker om varför han protesterar mot samarbetet mellan Knivsta kommun och Svenska kyrkan.
Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket, svarar att föräldrarna enligt svensk lag har rätt vad det gäller religiösa symboler som kors och liknande i kommunala skollokaler.
- Lagen säger att de kommunala skolorna ska vara konfessionsfria. Det vill säga att undervisningen ska vara neutral och att det inte får förekomma kristna symboler eller andra religioners symboler i exempelvis klassrum och matsal, säger Ulrika Lindmark.
Vad det gäller skolavslutningar så får de förekomma i kyrkor, men de ska inte ha prägel av religiös högtid.
- Friskolor får ha en konfessionell inriktning, men undervisningen ska alltid vara neutral. Om Knivsta kommun lånar lokaler tillfälligt av Svenska kyrkan så får man komma överens om att ta bort de kristna symbolerna i lokalen, säger Ulrika Lindmark.
Fredrik Rosenbecker säger så här:
- Det går inte att i matsal, gymnastiksal, på skolgården och så vidare, samtidigt erbjuda både den utlovade kyrkliga miljön och den religionsneutrala miljö som Europakonventionen om mänskliga rättigheter kräver av offentlig skolverksamhet, menar Fredrik Rosenbecker som hänvisar till att Europadomstolen tidigare dömt italienska staten i ett liknande fall.
Den gången var man tvungen att ta bort alla krucifix ur de offentligt finansierade skolorna.
I Knivsta kommun framhåller Fredrik Rosenbecker att det handlar om ett tioårigt avtal och samförläggning av den kommunala skolverksamheten med en konfessionell friskolas verksamhet, med ett kapell i anslutning till skolbyggnaden och i en tydligt kyrklig miljö.
- Den kyrkliga miljön kommer att synas genom inredningen och det kapell som är centralt placerat och integrerat med skolbyggnaden. Det har pastoratets representanter sagt i media. Det är omöjligt att samma lokaler på en gång är både tydligt kyrkliga och religionsneutrala, anser Fredrik Rosenbecker.
Camilla Westerborn (FP) ordförande i utbildningsnämnden säger att Knivsta kommun inte kommer att bryta mot Europakonventionen.
- Vi har inte tagit ställning till om vi kommer att driva kommunal verksamhet i S:t Maria Alsike. Dels vet vi inte än om kyrkan kommer att fylla sina lokaler på egen hand, dels kanske vi bygger även en ny kommunal skola i Alsike, säger Camilla Westerborn.
Hon säger att man i vilket fall kommer att följa alla lagar.
- Om vi väljer att ha verksamhet i S:t Maria Alsike så ser vi förstås till att vi följer lagen. Vi får titta på hur det ska lösas då, säger Camilla Westerborn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!