Knivsta. – Skolan borde vara helt avgiftsfri. Det är inte rimligt att vissa barn tvingas avstå från aktiviteter de inte har råd med, säger Marianne Carlbom, ordförande i Rädda Barnens lokalförening i Knivsta.
Organisationen har ställt flera olika frågor till 25 000 elever i årskurserna 6 och 8 samt till elever som går första året på gymnasiet. Knivsta kommun är en av flera kommuner i landet vars siffror redovisas i en egen rapport. Det är första året som Knivsta får en egen rapport och det visar sig att resultatet för Knivsta ligger nära riksgenomsnittet för landet.
Är ni förvånade över resultatet?
– Vi hade nog trott att siffrorna skulle vara lite bättre här. Många av Knivstas elever vittnar i enkäten om mobbning, stress och oro för att inte klara skolarbetet och många tycker att det görs för lite för att stoppa mobbningen, säger Marianne Carlbom.
Hon anser att det nu är dags för Knivstas vuxna och särskilt för politikerna att verkligen lyssna på vad ungdomarna har att säga. Hela 22 procent av de tillfrågade har känt sig mobbade i skolan eller blivit kränkta på nätet.
– Det finns mycket att läsa i rapporten och det vore bra om kommunen tog till sig av det som står. Skolresultaten i Knivsta blir bara bättre, men det får inte bara handla om resultaten, utan också om hur våra ungdomar mår och att deras rättigheter tas på allvar, säger Marianne Carlbom.
Hälften av eleverna anser att de har små eller inga möjligheter att föra fram sina åsikter till dem som bestämmer. Samtidigt tycker 88 procent att det är viktigt att politiker lyssnar på ungdomar.
– Det gäller att kommunen hittar en fortlöpande process där man tar tillvara på ungas åsikter och att det inte bara blir vid någon enstaka träff, säger Marianne Carlbom.
Finns det något positivt i rapporten?
– Ja, hela 89 procent av Knivstas elever är mycket eller ganska positiva till hur de ser på sin framtid. Det är roligt att det finns en framtidstro och den känslan är också viktig för oss vuxna att ta tillvara på, säger Marianne Carlbom.