I söndagens UNT rapporterade vi om det låga förtroende för kommunledningen som finns bland de kommunalt anställda i Knivsta. Sämst blev resultatet på Kulturskolan. Där har ingen fullt förtroende för kommunledningen och 40 procent av de anställda har dåligt förtroende för kommunens ledning.
Även på vissa av kommunens förskolor och skolor får kommunledningen ganska låga siffror. På en förskola upplever 40 procent att de har dåligt förtroende för dem som leder kommunen. Dessutom känner 47 procent att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid. Ingen av de tillfrågade tycker att de hinner planera sitt arbete väl.
Förskolechef Catharina Sundin är medveten om att det finns problem på förskolan Citronen, men tycker att stresshanteringen på arbetsplatsen fungerar bra.
– Vi diskuterar dessa frågor öppet och har en bra handlingsplan. Förskolan har fått klart godkänt av facket och arbetsmiljöverket för några veckor sedan. Men vi är en liten enhet och blir därför mer sårbar. Därför kommer vi att flytta ihop med en annan förskola till hösten nästa år, säger hon.
Även på ett par andra förskolor är förtroendet för kommunledningen ganska lågt. En anställd tror att det kan bero på hög arbetsbelastning och låg personaltäthet.
– Jag tror det handlar om att man känner att man har mer arbetsuppgifter än vad man hinner med. När barngrupperna blir större och större är det många barn man inte hinner se ordentligt. En del gehör för våra synpunkter har vi fått från kommunledningen, men när det gäller storleken på barngrupperna har inga pengar skjutits till, vilket många hade väntat sig.
Försök har under förra mandatperioden gjorts för att minska barngruppernas storlek, men anslagen från politikerna till att höja personaltätheten har uteblivit.
På kommunens gymnasieskola finns enligt undersökningen också uppenbara problem med ledningen på skolan. 58 procent i personalen där upplever dessutom att de inte hinner planera sitt arbete.
Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) svarar att årets medarbetarenkät är så ny att den inte föredragits för dem än. Men att de alltid tar signalerna i den på allvar.
– Det är klart att det ligger något i kritiken från förskolorna om den handlar om storleken på barngrupperna. Vi är medvetna om att vi inte har lyckats minska grupperna i den utsträckning som vi hade önskat. Det är fortfarande ett viktigt mål som det gäller att skaka fram pengar till. Snart kommer vi att få analyserna av enkäten och därefter sätter vi igång ett arbete utifrån svaren, säger Klas Bergström som säger att han inte känner till problemen på Sjögrenska gymnasiet.