Skolsköterskor hotar med att sluta

Skolsköterskorna i Knivsta är fortfarande underbemannade. En skolsköterska har slutat och de andra funderar på att söka andra jobb om situationen inte blir bättre.

Maria Bruun vaccinerar Andrea Härling.

Maria Bruun vaccinerar Andrea Härling.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Knivsta2010-11-08 19:02

Utbildningsnämndens nuvarande ordförande Camilla Westerborn (FP) säger att den politiska majoriteten är medveten om problemet.
– Vi jobbar just nu med budgeten och jag hoppas att vi ska få pengar till en till skolsköterska under 2011, säger Camilla Westerborn.

Men frågan är om det räcker. För i Knivsta är det inte bara utökningen av barnvaccinationsprogrammet och det nya vaccinationsprogrammet för att förebygga livmoderhalscancer som gör att skolsköterskorna får mer jobb. Här ökar också antalet elever varje år.

I Knivsta har skolsköterskorna 700 till 800 elever per heltidstjänst, medan rekommendationen från Riksföreningen för skolsköterskor är 400 elever per skolsköterska.
– Vi vill komma ner till 500 i varje fall. Arbetsbördan är också större ju fler skolor vi har per person, säger skolsköterskan Maria Bruun som arbetar i Lagga, Långhundra och Alsike skolor.

I somras rapporterade UNT om ett brev som skolsköterskorna skickade till bland andra utbildningsnämndens ordförande. Tanken var att informera om att det blir kraftiga nedskärningar i skolhälsans basprogram med en oförändrad bemanning.
– Det innebär att vi inte får tid att vara ute och träffa eleverna som tidigare. Samtidigt är exempelvis den psykiska ohälsan hög bland dagens unga i Sverige, säger Maria Bruun.

I dag arbetar två ordinarie skolsköterskor och två inhyrda som ”täcker upp” inom skolhälsovården i Knivsta. En tjänst är fortfarande vakant sedan en person slutat.
– Vi väntar på en utökning och det finns till och med en annons klar för att söka folk, men vi har inte fått något besked om att det kommer mer pengar. Vi har faktiskt inte fått något svar på vårt brev, säger Maria Bruun.

Camilla Westerborn svarar att skolhälsan finns med i diskussionen om fördelningen av resurser.
– Jag hoppas på att vi ska få pengar till ytterligare en skolsköterska i första hand. Skolsköterskorna gör ett viktigt arbete, säger hon.

Men att återbesätta en tjänst kanske inte räcker?
– Det är rimligt för nästa år. Om det ska bli mer pengar till skolhälsovården i budgeten året därpå kan jag inte uttala mig om nu, säger Camilla Westerborn.

Maria Bruun säger att skolsköterskorna i Knivsta måste bli fler.
– Annars blir nog inte vi heller kvar, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om