Skräp flyttas till allmän mark

Båtar, vedtravar, cykelställ och gamla julgranar. Det är sådant som Knivstabor placerar utanför tomtgränsen, på allmän mark. En hel del grannar har reagerat mot detta och gjort anmälningar. Och nu tar kommunen krafttag för att värna allas rätt till terrängen.

Foto: Fotograf saknas!

Knivsta2008-06-04 00:01
- Det här är en trivselfråga. Folk ska känna att här kan jag också gå, säger Linda Öhlin som är kommunens jurist.
Problemet är att inte alla gör det. Kommunen har fått ta emot flera anmälningar från boende som klagar på att grannar flyttat ut sin tomtgräns ett par meter, eller skapat en privat karaktär i skogsdungen.
Så vill kommunen inte ha det och har därför beslutat att inventera ett område i taget i kommunen.
Alsike har redan hunnits med och här visade det sig att var och varannan fastighet, med en allmänning inpå knuten, på olika sätt tänjt på tomtgränsen.

- Fastighetsägarna har inte någon laglig rätt att nyttja kommunens mark utan nyttjanderättsavtal. Ett olovligt nyttjande av detaljplanelagd parkmark innebär dessutom att marken nyttjas för annat syfte än parkmark och därmed krävs tillstånd, säger Linda Öhlin.
Ann Kjärman på parkförvaltningen och Linda Öhlin kände sig obehagliga till mods när de promenerade i Alsike. Trots att de var bombsäkra på att gick på kommunens mark var känslan att de befann sig på privat mark.
Vedtravar, ris och släpvagnar och en och annan förlängd gräsmatta skär av insläpp till skog och mark och försvårade passagen.

- Man ska inte känna som om man går på privat mark när det inte är det, säger Linda Öhlin.
Om du är Alsikebo och vet med dig att du placerat vedtraven utanför staketet har du fram till i höst på dig att plocka rent.
Kommunen skickar i dagarna 35 brev till berörda. Och den som stretar emot har inte mycket för det, bevis har säkrats.
Skrymmande saker som båtar kommer att behandlas i särskild ordning. Här vill kommunen, om grannar går med på det, få till så kallade nyttjandeavtal som kan sägas upp med kort varsel.
Vad som händer om inte cykelställ och dylikt flyttas är inte klart, men någon form av påföljd blir det, enligt Linda Öhlin.
- Folk ska kunna gå i skogen och känna att alla får vara här. Det här är en trivselfråga, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om