Slam sprider stank vid Valloxen

När det är som vidrigast vill man bara åka därifrån. Det säger lantbrukare Lennart Karlsson, en av de boende vid Valloxen som drabbas av lukt från den omdiskuterade slamlagringsanläggningen vid Olunda bergtäkt.

Lennart Karlsson är arrendator på Wallox-Säby.

Lennart Karlsson är arrendator på Wallox-Säby.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2012-08-25 14:01

Länsstyrelsen kommer efter en överklagan från de närboende att snart börja arbeta med utredningen kring Veolias lagringsanläggning som Knivsta kommun gett tillstånd till.
– Vi kommer att pröva om kommunens senaste beslut är rimligt enligt lagstiftningen eller inte, säger Mikaela Öster, länsassessor på länsstyrelsen i Uppsala.

Det var för drygt ett år sedan som Knivsta kommun genom ett tjänstemannabeslut gav tillstånd till Veolia att lagra avloppsslam från reningsverk i Stockholm med ett upptagningsområde på 250 000 invånare. Det vill säga fler invånare än vad som bor i hela Uppsala kommun. Slammet ska efter lagring återanvändas som gödsel på åkrar.

Nu hoppas vissa politiker och närboende på att länsstyrelsens utredning ska leda till att det ska bli förbjudet att lägga lager med avloppsslam så nära bostadsbebyggelse, betande djur och vattendrag som i det aktuella fallet. Lennart Karlsson, arrendator på Wallox-Säby säteri, är en av dem som råkat mest illa ut vad det gäller lukten från anläggningen. Han får dras med lukten både på arbetstid och fritid.
– Jag har aldrig tidigare känt en sådan odör. Det luktar så starkt av kloak att jag blir illamående och får ont i huvudet. Det här går inte att jämföra med exempelvis gödsellukt, säger Lennart Karlsson.

Hans bostadshus ligger cirka 500 meter från anläggningen och till betesmarkerna är det bara 250 meter. Det luktar till och från när vinden ligger på. I våras låg vinden på mot hans bostad i flera veckor i ett sträck.
– Att man upplever lukten av det här så starkt, tror jag beror på att man instinktivt känner att det inte är hälsosamt. Lukten från vanlig djurgödsel på åkrarna är mer naturlig för människan och den lukten försvinner efter några dagar. Den här lukten kommer och går hela året eftersom det är ett rullande lager där nytt slam läggs på med jämna mellanrum, beskriver Lennart Karlsson luktproblemen.

Utöver att han störs i arbetet så är det svårt att bjuda hem gäster och ta en kopp kaffe i trädgården på grund av lukten.
– Jag är också orolig för att bakterier, sjukdomar och medicinrester ska kunna spridas till djuren eller till våra vattentäkter och sjön Valloxen genom fåglar som sitter på slammet eller genom lakvattensläckage, säger Lennart Karlsson.

Veolia säger att dammen är så väl tilltagen att det inte finns risk för översvämningar och läckage.
– Jag tror ändå att det finns risk: Vad händer om avrinningen slammar igen eller om det fryser igen? Vad händer vid en häftig snösmältning eller ett riktigt vårregn? Jag tror att risken finns, även om dammen är stor, säger Lennart Karlsson.
En annan aspekt är att friluftslivet i området kan påverkas, enligt de närboende.
– Det här natursköna området runt Valloxen borde Knivsta kommun vara rädd om. Det är många som brukar bada här och vistas här på fritiden, säger Lennart Karlsson.
Han är som flera av de andra grannarna besviken över att kommunen inte har varit intresserad av att fråga eller ens informera honom inför att Veolia fick sitt tillstånd.
– Jag fick inget veta, utan det började med att jag kände lukten och det tog ett tag innan jag kunde lista ut var den kom i från, säger Lennart Karlsson.

Han tycker också att det är märkligt att samma personer på kommunen som är tillståndsmyndighet, i nästa stund ska ha ansvaret för kontroller av anläggningar i kommunen.
– Först fattar de ett positivt beslut, sedan ska de vara tillsynsmyndighet för anläggningen. Jag tycker att det är märkligt att organisationen i kommunerna ska vara så, säger Lennart Karlsson.

Mikaela Öster på länsstyrelsen säger att man ännu inte vet hur lång deras utredningstid av anläggningen kommer bli, men att man de närmaste dagarna ska starta utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om