Annica Nevrell bor utanför Knivsta kommun, men äger en gård i Ledinge där hon hyr ut tre villor. En dag ringde en hyresgäst och berättade att brunnslocken inte låg över slamtömningshålen.
– Eftersom det bor barn i mina fastigheter och det bor många barn runt om i Knivsta kommun så vill jag göra fler fastighetsägare uppmärksamma på att kolla att locken sitter fast. Hålen är lagom stora för att ett barn ska kunna falla ner och drunkna, säger Annica Nevrell.
Hon säger att problemen med de öppna locken började i höstas när Knivsta kommun bytte entreprenör för tömning av avloppsbrunnarna.
– Det handlar om att den som tömmer brunnarna inte låser fast plastlocken efter sig. Men alla har ett ansvar för att inte olyckor händer, även chaufförer som kanske har fått ont om tid på sig att utföra sitt arbete kan dömas om det händer något, säger Annica Nevrell.
På Knivsta kommun svarar renhållningschef Tomas Colm att problemet med de lösa locken kan ha att göra med att många nyligen bytt ut tunga cementlock mot plastlock.
– Knivsta kommun har fått påpekanden från Arbetsmiljöverket om att de tunga locken på de enskilda avloppen måste bytas ut. Det är en arbetsmiljöfråga för dem som ska lyfta locken, säger Tomas Colm.
Han gissar att de nya låsanordningarna på de lätta locken kan ha något med problemet att göra.
Men på Sita, som sköter slamtömningen i Knivsta kommun, har man inte tidigare hört talas om problem med att locken lämnas olåsta.
– Jag är ny här, men håller på och utreder vad som har hänt. Locken ska givetvis sitta fast, säger Björn Laurell på Sita.