S:t Maria Alsike ligger mitt bland villorna i nya Alsike. Som en hög borg tronar den drygt 5 000 kvadratmeter stora byggnaden upp sig utefter bostadsområdets genomfartsväg.
I helgen invigdes anläggningen vars koncept har kallats unikt för vår tid. Både ärkebiskopen Anders Wejryd och drottning Silvia var på plats för att tillsammans med nästan 900 personer vara med om att välsigna och inviga nybygget.
– Det blev en fantastisk dag och vi är verkligen glada för att så många är intresserade av att komma hit och titta, säger projektledare och komminister Erik Eckerdal.
Det som är speciellt med anläggningen är att man i samma kvarter rymmer många olika verksamheter. Syftet är att skapa integration mellan olika människor och mellan människor i olika åldrar.
– Den arkitektoniska lösningen med tre innergårdar mellan husflyglarna har gjort det möjligt att ändå ha allt i samma byggnad, förklarar Erik Eckerdal och pekar ut mot en av gårdarna där några barn leker i en stor kompisgunga och i nya klätterställningar.
Det som hittills har kommit igång är att kommunen har 75 skolbarn i de nya lokalerna och att Svenska kyrkan har en och en halv förskolegrupp samt 40 skolelever upp till klass fem denna termin i sina lokaler.
Läraren Petra Dickson som jobbar med barnen som sedan ska gå i kommunens nybygge Brännkärrsskolan tycker att det trots alla protestvändor ändå blev en bra lösning.
Tanken med Svenska kyrkans satsning är bland annat att man vill bidra till att skapa ett samhälle som kännetecknas av glädje och omsorg om varandra, säger Erik Eckerdal medan vi går på skolans ljuddämpade, mjuka, blå golv. Han anser också att för dem som bosätter sig här så kommer det att finnas mervärden.
Inne på S:t Marias förskola jobbar bland andra förskollärare och lärare Susanna Westin.
Hur märks det att det här är en kristen förskola?
– Stämningen är väldigt välkomnande och öppen mot alla. Läroplanerna bygger ju på kristna värderingar, men jag tycker att det ännu mer finns med i förhållningssättet här, säger hon.
I byggnadens restaurang möter vi sjuksköterska och diakon Marie Simas Nordberg som blir föreståndare för gruppboendet i anläggningen.
– Där kommer fem unga med psykiska eller fysiska funktionshinder att bo och få stöd och service av oss i personalen. Det finns ett stort behov av gruppboenden, säger Marie Simas Nordberg som tror att det blir stimulerande för många i huset att kunna träffa på olika människor nere i restaurangen, gymnastiksalen eller i kaféet.