I Lagga uppfinns det just nu ovanligt många saker. Här deltar två klasser i ett projekt som kallas för Snilleblixtarna.
– Det är roligt att skruva loss och bygga ihop olika grejer. Man kan bygga saker som inte finns på riktigt och sedan finns de på riktigt! säger Hugo Wennergrund Blom och Sofia Andersson, två av barnen i klass 1 och klass 1–2 som deltar i projektet.
Lärarna Maria Franzén och Ina-lill Thorén-Karlsson är i dag mycket glada över att de anmälde sina klasser till Snilleblixtarna, trots att det efter dagens slut blir många små metallflisor, sladdar, frigolitbitar med mera att sopa upp från klassrumsgolven.
– Vi tycker att det har gått över förväntan bra. Barnen är så engagerade och glada, säger lärarna Maria Franzén.
Snilleblixtarna är en ideell förening som finns på ett 50-tal platser i landet och som främst handlar om att väcka barns intresse för teknik, naturvetenskap och uppfinningar. Snilleblixtarnas upphovsman, uppfinnaren och entreprenören Anders Rosén, började testa arbetssättet tillsammans med en lärare på de egna barnens skola i början av 1990-talet. Barnen i Lagga skola har under några veckor samlat in avlagda datorer, cd-spelare, dammsugare, frigolit, sugrör, kartonger med mera som de har tagit med till skolan. Sedan har de fått bygga ihop nya saker av materialet. Varje sak har barnen också beskrivit skriftligt och ritat av.
– Vi satte i gång på allvar i måndags, men eftersom det kliade så mycket i fingrarna på barnen så var vi tvungna att låta dem provskruva lite redan några dagar i förväg, säger Maria Franzén.
I de båda klassrummen kunde man redan efter två dagar hitta exempelvis ett par diskoskor, ett pariserhjul, en kombinerad mugg och mikrofon, ett förstoringsglas, ett badhus gjort av en cd-spelare, en klocka som visar hur planeter och saker rör sig, en nallebjörnsklocka, en magnetisk skruvfångare, ett drömskynke, en kulbana och så vidare. Någon brist på inspiration om vad man kan göra av teknikskräp har barnen på Laggaskolan definitivt inte.
– Fördelarna med projektet är att bland annat att eleverna får arbeta med sina händer och vågar tro på sig själva. Viktigt är att de vågar prova att skruva och meka och att det inte finns något rätt eller fel, säger Ina-lill Thorén-Karlsson.
Att de dessutom ska få ställa ut sina uppfinningar på Tekniska museet under en upplevelsedag i maj ser barnen som extra spännande.
– Jag tycker att man får bra fantasi av det här också, säger Maja Froststrand, en av eleverna.
Lärarna håller med. De ser också att barnen lär sig samarbete genom att de även spontant uppfinner saker tillsammans.
– Utöver teknik som ingår i NO-ämnet så tränar barnen också bild, svenska och historia. Vi har exempelvis ställt frågor och tagit fram svar om olika uppfinningar som telefonen och datorspel. Och vem vet, kanske har vi några av framtidens stora uppfinnare i klassen. Det gäller åtminstone att våga pröva sig fram för att det ska bli några nya uppfinningar i framtiden, säger lärarna.