Snön överraskning för unga flyktingar

Fadhel, 17 år, var en av de första som flyttade in i Knivstas boende för ensamkommande ungdomar. Han hoppas på att få stanna i Sverige och kunna plugga till pilot.

Fadhel, 17, var en av de första  som flyttade in i Knivstas boende för ensamkommande flyktingungdomar. Han hoppas att få stanna i Sverige och plugga till pilot.

Fadhel, 17, var en av de första som flyttade in i Knivstas boende för ensamkommande flyktingungdomar. Han hoppas att få stanna i Sverige och plugga till pilot.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2010-01-12 18:26
- Det bästa med Sverige och Knivsta är att det är lugnt här, att det är fred.
Det tycker Abukar och Fadhel, som var bland de första som för ett år sedan flyttade in i Knivstas nya boende för ensamkommande barn.
Under tisdagskvällen hölls den officiella invigningen av gruppboendet. Linda Backman, föreståndare för boendet och samordnare av mottagandet av ensamkommande flyktingbarn, samt socialnämndens ordförande Estelle Karlsson (M) tycker att det känns bra att den stora suterrängvillan äntligen är anpassad för verksamheten.
- Redan för ett år sedan tog vi emot de första ungdomarna, men det är först nu som allt har kommit i ordning vad det gäller lokalerna. Eftersom många av beslutsfattarna är nyfikna på hur det fungerar här nu så passar vi på att bjuda in politiker och tjänstemän till en officiell invigning, säger Linda Backman.

Boendet ser ut som vilken familjevilla som helst. Man kliver in i ett nyrenoverat kök och nedanför ligger ett stort vardagsrum med utsikt över Valloxen. Hade det inte varit för det stora biljardbordet som tar upp halva ytan i vardagsrummet, så skulle huset likna vilken villa som helst. Här finns också många små sovrum i källaren och på övervåningen.

Fem killar i 15-18-årsåldern bor här med sex anställda som arbetar i skift. På sidan om finns en utslussningslägenhet för den som snart ska flytta till eget boende. Målet med verksamheten är att ungdomarna så småningom ska klara att bo själva.
På dagarna går ungdomarna på gymnasiet i Uppsala för att i första hand lära sig svenska.
- På fritiden spelar jag fotboll. Vi brukar också spela datorspel, biljard och playstation, eller träffa kompisar, säger Abukar, 18 år, som har flytt från kriget i Somalia.
Han reste direkt till Sverige eftersom han hade hört att det är ett bra land.
- Och det är ett bra land, men jag visste inte att det skulle finnas snö här, säger Abukar som drömmer om att bli arkitekt och rita svenska villor.

Först kom han till ett genomgångsboende i Upplands Väsby för drygt ett år sedan. Dit kom också Fadhel som flydde från oroligheterna i Yemen nästan samtidigt. Båda fick därefter Knivsta som sin riktiga hemkommun i Sverige.- I villan här i Knivsta bor samma ungdomar under flera år och i stället för föräldrar har de oss och varsin god man som ser till dem. Vi vill att de bor kvar här även om de får uppehållstillstånd och om de är under 18 år. Även för dem som flyttar till eget boende snabbt så har vi kvar föräldraansvaret för ungdomarna till de fyller 21 år, enligt föräldrabalken, säger Linda Backman.

Abukar och Fadhel tycker att det är bra att de får bo med några vuxna i början av sitt liv i Sverige.
- Visst tjatar de ibland på oss, men om vi inte hade bott här hade vi inte lärt oss hur man lagar mat och sånt, säger killarna.
Linda Backman är glad över att det första året har gått så bra, både vad det gäller ungdomarna och omgivningen.
- Vi har världens bästa grannar och ingen har klagat på boendet överhuvudtaget. Så har vi nog också fått Sveriges bästa ungdomar hit. Jag är ganska fascinerad över att trots att fem tonåringar bor under samma tak, dessutom utan sina riktiga familjer, så har vi inte haft några problem med bråk eller tjafs, säger Linda Backman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om