Snöröjningstvist avgörs i tingsrätten
Knivsta kommun anser att förra årets vinterväghållare har tolkat avtalet med kommunen fel. Det framgår av ett svar som kommunen har skickat till Södertörns tingsrätt.
Den förra entreprenören fick ta emot mycket kritik både från Knivstabor och politiker under förra vintern. Entreprenören sade upp sig själv därefter.
Knivsta kommuns företrädare blev förvånade när entreprenören så sent valde att stämma kommunen.
- Vi hade inte väntat oss det, men det blev så ändå och vår ståndpunkt är att det ändå är bra att frågan får redas ut. Domstolsprövningar kan vara bra eftersom vi får praxis i olika typer av ärenden, sa kommunjurist Linda Öhlin till UNT i november.
Och nu har kommunen svarat skriftligt på stämningsansökan från företaget.
Det stämningen främst handlar om är hur mycket Akaal Import skulle få betalt för snöröjning och halkbekämpning av busshållplatser. Företaget hävdar att de skulle ha 700 kronor per busshållplats.
"Eftersom kommunens tolkning faller på sin egen orimlighet så erbjöds företaget senare 150 kronor per hållplats. Det visar att kommunen tolkar avtalet på samma sätt som företaget", menar företagets advokat.
Men kommunens advokater nekar som väntat till att betala ut några pengar i efterhand till de förra snöröjarna.
"Kommunen anser att leverantören endast har rätt till särskild ersättning för snöröjning och halkbekämpning av samtliga busshållplatser och gång- och cykelvägsanslutningar när detta särskilt beställts. Annars har ersättning för dessa ingått i ersättningen för snöröjningen av körbanorna" står det i Knivsta kommuns svar till tingsrätten.
Kommunen hävdar att man redan vid anbudsgivningen uppfattade Akaal Import HB:s anbud som onormalt lågt och att man därför gav företagets ägare en chans att förklara sitt låga pris muntligt.
"Käranden förklarade att han står helt för priset och att han inte missförstått anbudet eller glömt att svara på något i anbudet som har med prissättningen att göra." skriver kommunens ombud Thomas Hallgren till tingsrätten. Knivsta kommun hänvisar också till anteckningar från det möte där priset diskuterades.
Sammanfattningsvis hävdar kommunen att den förre entreprenören skulle ha 414 000 kronor, medan entreprenören har lämnat in fakturor på 1,4 miljoner kronor.
Nu ska Södertörns tingsrätt ta ställning till om saken ska avgöras i en rättegång eller om målet kan avgöras utan en förhandling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!