När kommunens revisorer la fram sin rapport om Knivsta kommuns verksamhetsberättelse och bokslut för 2013 övervägde de att neka socialnämndens politiker ansvarsfrihet.
– Kommunen som helhet når målet om god ekonomisk hushållning. Men vi har övervägt att avstyrka ansvarsfrihet för socialnämndens ledamöter för stora återkommande underskott i deras budget, säger kommunrevisorernas ordförande Eva Enskär och kommunrevisor Bo Fischer bland annat.
Underskottet för nämnden blev förra året 14 miljoner kronor eller 7,4 procent mer än budget. Bland annat har socialnämnden missat 3 miljoner kronor i bidrag från Migrationsverket. Migrationsverket hävdar att kommunen har lämnat in sin ansökan för sent, något som socialförvaltningen inte kan överbevisa eftersom man inte har diariefört när ansökan om bidraget från Migrationsverket gick i väg med posten.
Men den främsta kritiken från revisorerna handlar om att man under året inte har kunnat hitta några beslut i nämndens protokoll om hur de ska lösa underskottet. Det enda nämnden bett kommunstyrelsen om är 500 000 kronor extra till försörjningsstöd. När nämnden fick nej på sin förfrågan var man sedan nöjd med det, hävdar Eva Enskär.
Men socialnämndens ordförande Rolf Samuelsson (MP) vänder sig starkt emot påståendet om att nämnden inte försökt spara.
– Sedan 2012 har vi arbetat med de ekonomiska frågorna.
De tre miljoner kronorna från Migrationsverket var medel som kommunen hade rätt att söka för kostnader man haft för ensamkommande flyktingbarn.
Varför kom ansökan in för sent?
– Kanske gjordes den inte på grund av sjukdom eller var någon borta av annan anledning. Jag kan inte detaljerna, men kommunstyrelsen ska få en muntlig redovisning av tjänstemännen på måndag. Jag har flera gånger sagt att vi helst vill ha en skriftlig redovisning, det borde gå att göra utan att någon enskild pekas ut, säger Rolf Samuelsson.
Han menar att nämndens underskott beror på att man år efter år fått för lite pengar från kommunfullmäktige i förhållande till hur folkmängden ökar.
– Minst hälften av våra kostnader 2013 var extraordinära. Men kommunen behöver också höja ramen.
Varför har ni inte bett om mer pengar tidigare?
– Det har funnits en kultur att se kommunen som en helhet. Man har redovisat sitt underskott, men inte bett om en högre ram, utan hoppats att det ska lösa sig på slutet av året. Nu har det blivit tydligt att man ska gå till kommunfullmäktige och anmäla att ramen behöver höjas och det kommer vi att göra, säger Rolf Samuelsson som liksom de andra ledamöterna i nämnden fick kritik, men beviljades ansvarsfrihet för 2013 tack vare att socialnämnden fått besked om att kommunen tillåter underskott i enstaka nämnders budgetar, bara kommunens totala budget går ihop.