I jämförelseprojektet femklövern ingår Håbo, Knivsta, Gnesta och Trosa kommuner. Syftet med jämförelserna är att se vad som kan förbättras.
Den här gången var det förskolornas tur att granskas. Något förvånande är att antalet barn per vuxen visar sig vara nästan lika i de undersökta kommunerna. Under oktober 2010 fanns 4,2-4,7 barn per årsarbetare i de fyra kommunerna, men då hade även frånvaron hos barnen räknats in.
– Att vi ligger bättre till här än i andra mätningar beror på att den första etappen med att öka personaltätheten redan hade genomförts då jämförelsen gjordes, säger Anneli Löfling (Knivsta.nu), vice ordförande i utbildningsnämnden.
Däremot är kostnaden per inskrivet barn lägst i Knivsta jämfört med i de övriga tre kommunerna. Här betalar kommunen 97 400 kronor per barn och år. I Håbo är motsvarande summa exempelvis 107 600 kronor.
– När vi snart genomför den andra etappen för att göra barngrupperna mindre så kommer även vår kostnad per barn att öka. Vad det gäller att minska barngrupperna med ett barn per grupp så ser det målet ut att lyckas till i höst. Men på grund av den stora inflyttningen så måste vi till hösten därpå bygga fler lokaler för att kunna fortsätta hålla gruppstorlekarna nere, säger Anneli Löfling.
Utmärkande för Knivsta är också att hela en tredjedel av barnen (30 procent) i åldersgruppen 1-5 år går i enskilda förskolor. Medan motsvarande siffra för övriga kommuner bara ligger mellan 9 och 13 procent.
Personalomsättningen är dessutom mycket större i Knivsta än i de övriga kommunerna. Här är personalomsättningen i de kommunala förskolorna och i annan pedagogisk omsorg hela 12,5 procent jämfört med exempelvis i Gnesta och Trosa där omsättningen ligger på 2,1 respektive 0,9 procent.
– En förklaring till de höga siffrorna kring personalomsättningen kan vara att vi nyanställer så mycket eftersom vi har så stor inflyttning, säger Anneli Löfling.
I Knivsta är det också knappt hälften av barnen som får en placering vid den förskola som föräldrarna har önskat. Där skiljer sig siffrorna mycket åt mellan de fyra kommunerna.
– Vi har inte analyserat de siffrorna än, men om ett par förskolor är extra populära så kan det bli så att fler väljer dessa och inte får sitt förstahandsval, säger Anneli Löfling.
- Barngrupperna är fortfarande för stora, vi har minst 6-7 barn per vuxen, säger förälder och förskollärare Annika Bergh som är vid förskolan Verktygslådan i Alsike för att hämta yngste sonen Simon