"Storm" slog ut elen i Knivsta – övning med stora batterier

Hur gör vi om all el plötsligt slås ut? Det övades i Knivsta nyligen. Här stod stora batterier och en skåpbil med parabolantenn utanför kommunhuset.
 – Vi vet från Ukraina att det man längtar mest efter är att ladda sin mobiltelefon och koppla upp sig på wifi, säger säkerhetschef Maria Bergstrand.

"Vi har utrustning här så att man ska kunna ladda sina mobiler och el-bilar. Inne i lokalen tar vi emot personer som vill ha information om vad som händer, vad ska de göra, hur det ska agera. De kan också värma sig, få fika och samtalsstöd" säger   David Lundqvist, medieansvarig för FRG Knivsta (till höger i bild). Till vänster Alf Ahlstedt, även han från FRG-gruppen och i mitten Maria Bergstrand, Knivsta kommun.

"Vi har utrustning här så att man ska kunna ladda sina mobiler och el-bilar. Inne i lokalen tar vi emot personer som vill ha information om vad som händer, vad ska de göra, hur det ska agera. De kan också värma sig, få fika och samtalsstöd" säger David Lundqvist, medieansvarig för FRG Knivsta (till höger i bild). Till vänster Alf Ahlstedt, även han från FRG-gruppen och i mitten Maria Bergstrand, Knivsta kommun.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2025-03-22 14:00

Scenariot var att en kraftig storm hade drabbat kommunen, en storm som slagit ut all el. Varken mobilmaster eller el-försörjning fungerar om elen försvinner flera timmar i sträck. Det kan också bli problem med värme, vatten och betalningssystem.

För att hjälpa invånarna hade Knivsta kommun och Frivilliga resursgruppen, FRG Knivsta, öppnat en av kommunens sju trygghetspunkter. Hit kunde folk komma för att få information om vad som hänt, ladda sina mobiler, höra av sig till anhöriga, värma sig och få varm dryck.

– Vi har aldrig övat så här stort förut med både Knivstas frivilliga resursgrupp och andra. Men allt har hittills gått jättebra, säger Knivsta kommuns säkerhetschef Maria Bergstrand.

undefined
Två stora batterier och en mobil laddstation för el-bilar stod utanför kommunhuset. Hit kan också elbilar komma för att ge ström till batterierna.
undefined
"Vi har utrustning här så att man ska kunna ladda sina mobiler och el-bilar. Inne i lokalen tar vi emot personer som vill ha information om vad som händer, vad ska de göra, hur det ska agera. De kan också värma sig, få fika och samtalsstöd" säger David Lundqvist, medieansvarig för FRG Knivsta (till höger i bild). Till vänster Alf Ahlstedt, även han från FRG-gruppen.
undefined
En skåpbil med parabolantenn för säker anslutning till wifi var på plats utanför kommunhuset.
undefined
Lena Lundberg och Carola Schäfer från FRG Knivsta övar i trygghetspunktens stabsrum.

På plats fanns också företagen TPO och Skellefteå kraft som ordnat med wifi och reservkraft genom bland annat två stora batterier och en tillfällig laddstation för elbilar.

– När det är svajigt med infrastrukturen vet vi från Ukraina att det man längtar mest efter är att ladda sin mobiltelefon och koppla upp sig på wifi för att få kontakt med nära och kära, samt för att få information, säger Maria Bergstrand.

undefined
Malin Dacke från FRG Knivsta var en av dem som bland annat såg till att det fanns varm dryck till besökarna under den fiktiva stormen och el-avbrottet.

Kommunen har även egen reservkraft, men om många kommer till trygghetspunkten samtidigt kan det behövas ytterligare reservkraft som stora batterier.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hade också representanter på plats, delvis för att filma övningen.

– Det här kan bli en inspiration för andra kommuner som står i startgroparna. Att Knivsta övar på det här sättet är jättebra eftersom man då kan upptäcka vad som saknas på trygghetspunkten, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

undefined
Bredvid de stora batterierna stod en omvandlare och fördelare varifrån elen leddes i sladdar in till kommunhusets trygghetspunkt.

En av besökarna denna dag var Berit Axelsson.

– Jag ville se vad som erbjuds här. Vad vi kan få hjälp med om det skulle hända någonting – sedan vill man förstås att det aldrig ska hända.

Känns det tryggt om det skulle hända något?

– Ja, det känns tryggt. Men det var inte kriget i Ukraina som gjorde mig intresserad av att komma hit, utan det var redan när de stora skogsbränderna härjade i Sverige som jag började fundera. Vi bor söder om Lunsen så man vet ju inte vad som kan hända även här, säger Berit Axelsson.

Sju trygghetspunkter

Knivsta kommun utsåg i december sju platser till trygghetspunkter. Dessa ligger i Centrum för idrott och kultur (CIK), Adolfsbergsskolan, Högåsskolan, Thunmanskolan, Lagga skola, Långhundra skola och i kommunhusets bottenplan. De olika trygghetspunkterna har lite olika funktioner, de är också spridda geografiskt för att fler ska kunna nå dem.

På en trygghetspunkt kan invånare exempelvis få information, värma sig, ladda telefoner, få dryck eller lättare förtäring, och i vissa fall övernatta.

Knivsta kommun har även ett samarbete med Svenska kyrkan som kan upplåta lokaler och ge stöd vid större kriser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!