Scenariot var att en kraftig storm hade drabbat kommunen, en storm som slagit ut all el. Varken mobilmaster eller el-försörjning fungerar om elen försvinner flera timmar i sträck. Det kan också bli problem med värme, vatten och betalningssystem.
För att hjälpa invånarna hade Knivsta kommun och Frivilliga resursgruppen, FRG Knivsta, öppnat en av kommunens sju trygghetspunkter. Hit kunde folk komma för att få information om vad som hänt, ladda sina mobiler, höra av sig till anhöriga, värma sig och få varm dryck.
– Vi har aldrig övat så här stort förut med både Knivstas frivilliga resursgrupp och andra. Men allt har hittills gått jättebra, säger Knivsta kommuns säkerhetschef Maria Bergstrand.
På plats fanns också företagen TPO och Skellefteå kraft som ordnat med wifi och reservkraft genom bland annat två stora batterier och en tillfällig laddstation för elbilar.
– När det är svajigt med infrastrukturen vet vi från Ukraina att det man längtar mest efter är att ladda sin mobiltelefon och koppla upp sig på wifi för att få kontakt med nära och kära, samt för att få information, säger Maria Bergstrand.
Kommunen har även egen reservkraft, men om många kommer till trygghetspunkten samtidigt kan det behövas ytterligare reservkraft som stora batterier.
MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hade också representanter på plats, delvis för att filma övningen.
– Det här kan bli en inspiration för andra kommuner som står i startgroparna. Att Knivsta övar på det här sättet är jättebra eftersom man då kan upptäcka vad som saknas på trygghetspunkten, säger Erik Flink, projektledare på MSB.
En av besökarna denna dag var Berit Axelsson.
– Jag ville se vad som erbjuds här. Vad vi kan få hjälp med om det skulle hända någonting – sedan vill man förstås att det aldrig ska hända.
Känns det tryggt om det skulle hända något?
– Ja, det känns tryggt. Men det var inte kriget i Ukraina som gjorde mig intresserad av att komma hit, utan det var redan när de stora skogsbränderna härjade i Sverige som jag började fundera. Vi bor söder om Lunsen så man vet ju inte vad som kan hända även här, säger Berit Axelsson.