Storsvindlare fångades med kamera

När männen bakom bedrägeriförsöken mot Swedbank i Knivsta slog till en tredje gång, mot ett bankkontor i Dalarna, var polisen på plats. Gärningsmännen filmades och dagarna därpå greps sju män som alla åtalades på onsdagen.

Banken i Knivsta utsattes för två bedrägeriförsök

Banken i Knivsta utsattes för två bedrägeriförsök

Foto: Pelle Johansson

Knivsta2008-05-07 11:50
En åttonde man anses också inblandad och åtalas tillsammans med övriga. Bedrägeriförsöket är det första kända i landet där gärningsmän lyckats fjärrstyra och ta kommando över datorn på ett bankkontor. Polisutredningen har väckt internationellt intresse, berättade kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman när han i Uppsalas polishus på onsdagen avslöjade hur gärningsmännen gått till väga och hur polisen kom dem på spåren. Enligt åklagaren var männen sekunder ifrån att komma över mångmiljonbelopp.

Ett misstag gjorde att deras första försök, 31 augusti förra året, upptäcktes. När en anställd på kontoret i Knivsta plötsligt såg hur hans dator på egen hand började överföra ett flersiffrigt belopp till ett konto böjde han sig ned under skrivbordet, upptäckte utrustningen för fjärrstyrning som männen monterat dit och ryckte ut sladden. Samtidigt satt tre av de misstänkta i en bil utanför banken och fjärrstyrde bankdatorn. Deras plan var att först släcka den anställdes dataskärm, så att kuppförsöket inte skulle upptäckas, men manövern misslyckades.

Utrustningen hade monterats in en vecka tidigare, vid ett inbrott som aldrig upptäcktes. Polisen trodde till en början att någon anställd på banken låg bakom kuppförsöket.
- Gärningsmännen har haft olika roller och agerat mycket förslaget, förklarar Thomas Bälter Nordenman, som kommer att yrka på långa fängelsestraff. Maxstraffet är sex års fängelse.
Gärningsmännen gav inte upp efter det första misslyckandet utan återvände till Knivstabanken. Natten till 18 december tog sig två av dem än en gång in på kontoret genom att montera ut en fönsterruta. Under samma skrivbord monterades liknande utrustning för fjärrstyrning.
- Bankkontoret hade bristfälligt skalskydd, därför kunde männen relativt enkelt ta sig in, säger Thomas Bälter Nordenman.
Vid försöket utlöstes dock ett rörelselarm på kontoret. På en övervakningsfilm ses den ene mannen gömma sig under skrivbordet, när väktaren kommer in i lokalen. Sekunderna efteråt flyr mannen ut genom fönstret till en väntande bil, strax innan första polispatrull anländer.

Utrustningen under skrivbordet upptäcktes även denna gång och polisen började nu granska bankens övervakningsfilmer. Där upptäcktes hur en man, tidigare bosatt i Uppsala och känd av polisen, rekognoscerar utanför banken innan det första inbrottet. Mannen kunde identifieras och telefonavlyssning ledde polisen till övriga misstänkta.
När männen natten till 28 januari i år än en gång slog till mot ett bankkontor inom Swedbankkoncernen, denna gång i Långshyttan i Dalarna, följde Uppsalapolisens spanare efter och filmade deras inbrottsförsök. Enligt åklagaren hade de för avsikt att föra över 50 miljoner kronor till ett konto som de förfogade över. Trion lyckades inte ta sig in och fick återvända hem.

Dagarna därpå greps sju misstänkta i sina bostäder vid ett gemensamt polistillslag. Alla har sedan dess suttit häktade i Uppsala.
Enligt åklagaren nekar alla till brottsmisstanken, men några har gjort vissa medgivanden. UNT har utan framgång sökt några av männens försvarare. Rättegången i målet startar på tisdag i nästa vecka.
FAKTA
Sju män i åldrarna 24 - 63 år från Stockholmstrakten, Södermanland, Dalarna och Värmland sitter häktade i bedrägerihärvan. En 34-åring har enligt åklagaren svarat för datakompetensen i gruppen. En 24-åring har tidigare varit anställd hos Swedbank och haft kunskap om bankens datoriserade kassasystem.
Den utrustning som använts för fjärrstyrning finns att köpa i elektronikhandeln, men har enligt åklagaren modifierats av männen. De använde bland annat en så kallad switcher för att via trådlös förbindelse styra Knivstabankens dator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om