Svårt ta bussen i Östuna

Busstrafiken är för usel efter att Knivsta blev egen kommun, tycker Östunabon Anita Pettersson.- Vi har inget ansvar för att ordna privatpersoners resor, svarar kommunalrådet Göran Nilsson.

Jag får väl lifta i stället nu, säger Anita Pettersson.

Jag får väl lifta i stället nu, säger Anita Pettersson.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2009-09-04 07:00
Anita Pettersson är pensionär och har inget körkort. Tidigare använde hon och hennes man 807:an, som gick från Rimbo till Uppsala, när de skulle handla, gå till tandläkaren eller göra läkarbesök på Akademiska sjukhuset.
- Men då Knivsta blev egen kommun drogs 807:an in och kommunen skulle ersätta bussen. I stället har busslinjen 186 bara försämrats för oss Östunabor hela tiden, säger Anita Pettersson.

Det hon vänder sig emot är att det inte går att ta sig in till vare sig Knivsta eller Uppsala på dagtid, utan att behöva vänta i flera timmar på bussen hem.
- Förr tog det 20 minuter för oss att komma till Uppsala, i dag tar det 40. Dessutom är bytena osäkra. En väninna till mig blev stående vid Danmarks kyrka, utan att det kom någon buss, säger Anita Pettersson.

Hennes åsikt är att bussen från Rimbo ska gå förbi Östuna på vägen mot Uppsala för att få fler resenärer.
- De säger att det är få resenärer härifrån, men det är ju för att bussen susar förbi på motorvägen och bara stannar i Ar, dit vi inte kan ta oss. Detta utan att spara tid.
Hon menar att Östunaborna knappt kan uträtta något i Knivsta, fastän det är kommunens tätort.
- Mjölken blir sur om jag ska åka och handla i Knivsta och vad kan man sysselsätta sig med där i flera timmar i väntan på bussen? säger Anita Petterson.

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Göran Nilsson (M) håller med om att det är kommunens ansvar att beställa busstrafik av UL på den aktuella sträckan.
- Vi har just förstärkt morgon­turerna för pendlare i området, men på dagtid är det för få passagerare. Vi vill inte ha busstrafik i onödan för miljöns och för ekonomins skull, säger Göran Nilsson.

Men hur ska Anita Pettersson och andra kommuninvånare i området kunna ta sig till husläkare och annan service?
- Vår uppgift med busstrafiken är att minska miljöbelastning och trängsel framför allt vid arbetspendling. Vi har inget ansvar att ordna med privatpersoners resor, det är bara funktionshindrade och andra med särskilda skäl som kommunen har ansvar för, säger Göran Nilsson.
Men han säger att politiker och tjänstemän ändå har diskuterat ett tredje sätt att lösa frågan.
- En ringlinje, där man ringer efter bussen, kanske skulle kunna vara en lösning, säger Göran Nilsson.

Och den idén är Anita Pettersson inte helt främmande inför.
- Det kanske kunde vara en lösning. Jag hoppas att politikerna nu ska lyssna på oss. Hittills har vi inte fått någon respons, säger Anita Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om