Här har flera resenärer under senare tid ramlat och vissa har varit nära att halka ner mellan tåget och perrongen.
Rasmus Almerud är en av dem som varit nära att fastna mellan plattformen och tåget.
– Jag hade min dotter på ryggen då jag skulle kliva av tåget häromdagen och halkade. Mitt ena ben åkte ner mellan perrongen och tåget och halva jag försvann ner mot rälsen, säger Rasmus Almerud.
Han klarade sig med skrapsår på benet, medan dottern, som är ett år och nio månader, fick ett blåmärke i ansiktet. Båda kom upp på plattformen och bort från tåget innan det började köra.
– Som tur var slog min dotter och min axel i tågets dörrkant så att vi hamnade lite i sidled och jag kunde luta mig framåt mot perrongen och hennes mamma med flera kunde lyfta upp henne. Efteråt började jag tänka på vad som kunde ha hänt om min dotter hade ramlat ner på spåret i stället. Hade vi hunnit få upp henne? säger Rasmus Almerud som är skakad av händelsen.
När Rasmus Almeruds pappa berättade om den hala perrongen på sociala medier visade det sig att det är många i Knivsta som har halkat då de klivit av tågen. Flera har ramlat på perrongen, medan andra har varit nära att hamna på rälsen. Närmast rälsen består beläggningen på den upprustade perrongen sedan cirka ett år tillbaka av grå plattor som blir blanka då det är frost.
– När ni ringde trodde jag att någon skadat sig allvarligt på grund av halkan nära tågen. Jag är nästan förvånad över att ingen skadat sig mer än, säger Rasmus Almerud som tycker att Trafikverket måste åtgärda plattformen snabbt innan något värre händer.
En annan som halkat illa på perrongen är Sandra Hellberg, 18 år.
– Det var när jag klivit av och skulle ta första steget som jag halkade ner med ena benet mellan tåget och perrongen. Det hela slutade med att jag svimmade, säger Sandra Hellberg.
Hon slog sig inte så farligt, men när hon med hjälp av en kompis tagit sig fram till ett av vindskydden så tuppade hon av, antagligen av chocken från det plötsliga fallet.
– Jag hann sätta mig, sedan blev allt svart. Min kompis blev jätterädd och försökte få liv i mig, men ingen som satt intill hjälpte henne. Till slut vaknade jag och allt gick bra. Vi fick skjuts hem av kompisens pappa, säger Sandra Hellberg som inte vill tänka på hur det hade gått om hon inte hade haft en kompis med sig.
Hon tycker det är dåligt att Trafikverket inte gör något åt perrongen, som av flera beskrivs som hal som nyspolad is.
– De vet om att det är glashalt, men gör ändå inget, säger Sandra Hellberg.
Enligt henne och andra Knivstabor brukar konduktörer på tågen ibland varna för att det är halt vid avstigning. De brukar också känna med foten på perrongen innan passagerarna ska kliva av och på.
Tomas Borg, sektionschef på Trafikverkets underhållsavdelning, svarar att det är så kallade taktila plattor för främst synskadade som man försett perrongen med.
– Plattorna är speciellt mönstrade och lite ljusare i vissa partier för att alla ska se var kanten är. Jag fick i måndags reda på att plattorna blir hala och nu försöker vi göra något åt problemet.
Han uppger att man tidigare sandat, men att det inte hjälper. Nu tittar Trafikverket på om det går att rugga upp de hala ytorna och om man kan få använda ett halkbekämpningsmedel som kräver tillstånd. Salt går inte att använda eftersom det kan påverka tågens signalsystem.
Är det fler stationer som har samma hala beläggning?
– Det vet jag inte, det har jag ingen uppgift om, säger Tomas Borg.