Under tisdagen var konstnären My Lindh ute i Knivsta för att titta på några av de platser som hon valt ut. Lite före Knivsta, från Stockholm sett, kommer hennes skyltar att börja dyka upp utanför tågfönstren.
– Jag kom på idén när jag själv satt och åkte tåg en gång. Jag tänkte på att det är ganska likt att titta ut genom ett tågfönster som att titta på tv. Det är bara undertexten som saknas i rutan, jämfört med om man ser på en film, säger My Lindh.
En likhet hon ser med tv-rutan är att landskapet har blivit onåbart och flyktigt för många av oss, att vi är mer distanserade från marken i dag när vi inte brukar den.
– Vi har också blivit så påverkade av film och tv i dag att vi blandar ihop det med verkligheten. Många tolkar sina liv utifrån det man upplevt på tv och vi blir huvudpersoner som i en egen film, säger My Lindh.
En tredje dimension av utställningen är att frågorna efter vägen kan tolkas mer existentiellt. Exempelvis kan frågorna ”Var är vi nu?” och ”Hur kom vi hit?” tolkas på flera sätt.
My Lindh valde sträckan mellan Knivsta och Uppsala just för att den är en av Sveriges mest frekventerade med 18000 pendlare per dag, men också för att landskapet och de öppna fälten passar bra för installationen.
– Jag jobbar mycket med konst här och nu. Tolkningen av en skylt kan på så sätt bli olika för en och samma person från en dag till en annan beroende på vilket humör personen är på, säger My Lindh.
Hon säger att responsen från flera håll, bland annat från Uppsala och Knivsta kommuner har varit mycket positiv och de cirka 50 markägarna som upplåter sin mark har alla varit mycket trevliga att komma i kontakt med. Knivsta kommun bidrar med 20 000 kronor till projektet som totalt sett kostar 300 000 kronor.
De 35 skyltarna ska sitta glest utplacerade längs resan i båda färdriktningarna. De kommer att kunna läsas både i följd och fristående. De kommer också att stå olika långt från spåren.
– Skyltarna är stora banderoller som blir två meter höga och får olika bredd. Vissa är 17 meter långa, medan andra banderoller bara är två meter. En snickerifirma från Uppsala hjälper mig att sätta ner träpålar i marken, säger My Lindh som bor i Stockholm.
Efter det första genomförandet längs tågsträckan Stockholm-Uppsala kommer installationen att kunna uppföras längs flera tågsträckor runt om i Sverige.