Om SJ skulle bestämma sig för att sluta stanna i Knivsta krävs andra snabba lösningar, men varken en utbyggnad till fyra spår eller att skapa ny tågtrafik i ett annat bolag går att få till på ett par år.
– Vi vill att SJ:s tågstopp blir kvar i Knivsta. Det är centralt för att knivstaborna ska ha attraktiva alternativ för pendlandet, säger Bertil Kinnunen (S), en av ledamöterna i landstingets kollektivtrafiknämnd.
Han hoppas att SJ garanterar att tågstoppet blir kvar och att regeringen tar initiativ för att ge SJ ett breddat uppdrag.
Knivstapolitikern Lennart Lundberg (Knivsta.nu), håller med.
– Utan tågstopp skulle Knivsta stanna. Jag bedömer att det är en jätteviktig fråga för vår kommun. Visst, vi har pendeltåget och det är mycket bra att det finns, men vi behöver också ha kvar snabba tåg till Stockholm, säger Lennart Lundberg, vice ordförande i kommunstyrelsen.
Bland annat handlar det om att det i Knivsta kommun just nu byggs och kommer att byggas tusentals nya bostäder runt stationen, ett bostadstillskott som är viktigt för hela länet.
I en intervju i UNT 29 oktober sa SJ:s vd Crister Fritzson att man nu måste börja titta på förändringar eftersom sträckan Uppsala-Stockholm blivit olönsam sedan UL/SL-pendeln startade. Inga förändringar kommer att ske före tidtabellsskiftet i december 2015.
Som UNT tidigare rapporterat har landstingen i Mälardalsregionen planer på att 2017 starta ett eget bolag för storregional tågtrafik.
Kan inte det bolaget köra tåg mellan Uppsala, Knivsta och Stockholm?
– Jo, det är ett möjligt framtidsscenario, men i dagsläget är det inte en tillräckligt snabb lösning, säger Bertil Kinnunen.
Problemet är att det är trångt på spåren in mot huvudstaden. Därför kommer inte ytterligare ett tågbolag att få tillstånd att trafikera sträckan om SJ skulle vara kvar och samtidigt välja att ta bort tågstoppen i exempelvis Knivsta och Märsta.
– När fyra spår byggs blir situationen annorlunda, men där är vi inte än. Därför tror jag att den snabbaste lösningen skulle vara att regeringen ger SJ ett breddat uppdrag. I dag är SJ ett affärsdrivande bolag med vinstkrav. I stället borde SJ också få inskrivet i sitt avtal att uppdraget ska handla om att säkerställa god kollektivtrafik, där de ekonomiska vinstmålen kompletteras med mål för samhällsnytta, säger Bertil Kinnunen.