Tonåringarna tar över Alsike

Alsike domineras i dag av barnfamiljer och små barn. Om några år ser det helt annorlunda ut. Tvärtemot utvecklingen i Knivsta i stort, där antalet ungdomar väntas minska de närmaste åren, blir det ungdomsexplosion i Alsike.

Caroline Jansson, Mikaela Danielsson,  Mika Ciszuk, Sara Sjöqvist och Malin Klaesson tror att kommunen måste ha en plan för att antalet tonåringar växer i området.

Caroline Jansson, Mikaela Danielsson, Mika Ciszuk, Sara Sjöqvist och Malin Klaesson tror att kommunen måste ha en plan för att antalet tonåringar växer i området.

Foto: Erik Leijohufvud

Knivsta2008-05-14 00:01
Inom sju år kommer antalet tonåringar i Alsike att fördubblas. År 2015 bor det, enligt kommunens prognoser, 453 ungdomar mellan 13 och 19 år i området.
Caroline Jansson, som går sista året på Alsike skola, har följt utvecklingen. Hon bor i den gamla delen, i stationssamhället, i Alsike.
- Jag kommer ihåg när det bara fanns träd här, säger hon.
Inflyttningen ger fler kompisar, men färre träd och sämre tillgång till naturen, är Caroline Janssons slutsats.
En annan logisk följd som lyfts fram av ungdomar som vi träffar i den nybyggda delen av skolan, är att det bör skapas fler saker för unga att göra.
- I dag finns det en pizzeria som blir överfull varje fredag, säger Malin Klaesson, 16.
Ungdomarna efterlyser fler träffpunkter för ungdomar, kaféer och fritidsgård.

- I ett samhälle måste det finnas mer än hus, säger Sara Sjöqvist.
Mika Cizuk välkomnar också den bebyggelse som nu kommer i Alsike, flerfamiljshus som bidrar till mångfald, där butiker kan byggas i markplanet.
Och om man inte gör något så är gruppen vi pratar med helt överens om följderna: mer vandalisering och graffitimålade hus.
För andra gången kommer en lärare ut och kallar in eleverna till läxförhör och uppehållsrummet töms.
Nere på förskolan Solen hjälper Björn Forss sonen Erik Forss att få på overallen.
- Jag tror att politiker och tjänstemän har planerat för vad som ska göras, tror inte att det blir något problem, svarar Björn Forss på frågan vad som behövs i ungdomars vardag.
Han har ingen uppfattning om ungdomars situation i dag, men tror att det löser sig.

På förskolan arbetar Merete Boberg. Hon tycker att det är hög tid att man satsar på ungdomarna i Alsike, att det kommer till ett ställe där de kan spela musik:
- Politikerna borde fråga ungdomarna vad de vill göra.
På väg ut från skolan tittar vi in i matsalen, vid ett av borden sitter 1 B och mumsar i sig pannbiff och potatis. Matilda Lindström ber att få tugga u innan hon svarar på frågan vad hon vill ska finnas i ungdomsväg i Alsike om sju år, när hon är dubbelt så gammal och det finns över 450 ungdomar i Alsike. Hon tycker frågan är svår och tänker länge, tänker in i framtiden. Efter en stund säger hon:
- Kanske fler gungor, det kanske man tycker om när man är fjorton år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om