Majoriteten föreslog på senaste bygg- och miljönämndens möte att höja exploateringsgraden från tre till sex våningar på de högsta hus som Rikshem ska bygga nedanför de nya äldreboendena mitt i Knivsta.
– Det är en skandal att man gör en ny stad, utan största möjliga insyn för medborgarna, säger Björn Enskär (S), som yrkade att ett vanligt planförfarande ska användas i ärendet, i stället för ett så kallat enkelt planförfarande.
Han menar att stadsbilden förändras då man höjer byggnaderna.
– Och beslutet blir prejudicerande för hur höga byggnaderna får bli i centrum även i framtiden. Sådana beslut bör gå igenom det folkvalda kommunfullmäktige och inte bara beslutas av sex personer i byggnadsnämnden i ett slutet rum, säger Björn Enskär.
Enkelt planförfarande innebär också att det blir färre tillfällen för allmänheten att tycka till om förslaget.
– Majoriteten använder enkelt planförfarande bara för att man redan lovat Rikshem att det ska gå snabbt, men att göra en vanligt förfarande tar bara 3–6 månader längre tid, säger Björn Enskär.
Han anser att enkelt planförfarande med endast en utställning för allmänheten och sedan beslut i nämnden, bara ska användas när det gäller byggnader av mindre betydelse.
– Det kan gälla mindre byggnader och kanske när man vill höja någon våning till, men när man höjer en trevåningsbyggnad med tre våningar till, har man passerat gränsen för vad lagen menar, säger Björn Enskär.
Han tycker även att det är fel att de två äldreboendena i centrum, Icas nya mathall och den nya skolan på Sågenområdet har eller ska beslutas genom enkelt planförfarande.
Boo Östberg (C), ordförande i bygg- och miljönämnden svarar att om en plan ska beslutas med enkelt eller vanligt planförfarande är en bedömning som tjänstemän och politiker får göra från gång till gång.
– När det redan finns ett förslag sedan tidigare får man göra om det genom ett enkelt planförfarande och den här gången var det så, säger Boo Östberg.
Planen för de nya flerfamiljshusen kommer nu att ställas ut och lämnas ut på samråd till allmänheten.
– Vi får se hur många synpunkter vi får in. Om vi får in omfattande synpunkter på husens höjd så får vi eventuellt göra om ärendet till ett normalt planförfarande, säger Boo Östberg.
Björn Enskär uppmanar Knivstaborna att engagera sig.
– Jag vill uppmärksamma Knivstaborna på att hur Knivsta kommer att se ut i framtiden hänger på om folk tar del av de kommande byggnadsförslagen om Sågenområdet och lämnar in sina synpunkter. Jag är egentligen inte emot själva planen, men tycker att sådana här beslut ska beslutas med stor insyn, säger han.