Under vårterminen sjönk slutbetygen för niondeklassarna på Thunmanskolan. Antalet behöriga till gymnasieskolan låg strax under 90 procent.
– Men den här satsningen har inte direkt med vårens resultat att göra, utan är mer långsiktig och ingår i vårt arbete att hela tiden utvecklas. Målet är alltid att bli bättre på det vi gör. Så länge det inte är 100 procent av eleverna som når målen måste vi jobba vidare för att lyckas ännu bättre, säger Thunmanskolans rektor Mattias Ringqvist.
Det senaste riksgenomsnittet för behörighet till gymnasieskolan var 87,6 procent, därför har inte Thunmanskolan misslyckats jämfört med andra skolor, enligt Mattias Ringqvist.
– Det är också så att Knivsta är en liten kommun, med få niondeklassare per år och därför kan slutbetygen variera lite från år till år, säger han.
För nästan ett halvår sedan kom Stavros Louca och Gunilla Hammar-Säfström till Thunmanskolan för första gången. Då höll de en uppskattad föreläsning för alla kommunens lärare. Nu har utbildningsnämndens politiker erbjudit Thunmanskolan att få anlita de två lärarna som är kända från tv-serien klass 9A. De ska hjälpa skolans pedagoger att utveckla sina förmågor och lyfta resultaten i skolan. Förutom tv-serien har de två lärarna anlitats av andra kommuner som arbetat med kvalitetsutveckling.
I måndags var Stavros Louca och Gunilla Hammar-Säfström på skolan för första gången för att träffa lärare och elever. Sedan ska de komma tillbaka några gånger under hösten.
– Vi tror att detta är en värdefull satsning för att inspirera lärarna och ge idéer till nya tankebanor och angreppssätt. Knivsta kommun har bra skolor, det är bara enstaka år som resultaten inte utvecklats, säger utbildningsnämndens ordförande Klas Bergström (M), bland annat.
En person som hört av sig anonymt till UNT säger att lärare på Thunmanskolan mår dåligt på grund av stora elevgrupper och att lärarna blivit kritiserade från högre ort. Åsa Andersson, ordförande för Lärarförbundet i Knivsta, säger att hon inte har hört det.
– Men allmänt är det så tight i kommunen att många går på knäna. När det gäller satsningen så uppfattas den nog olika. Vissa ser det kanske som att de ska bli granskade, medan andra är glada och ser fram emot att kanske kunna hitta fler modeller att arbeta med, säger Åsa Andersson.
Grupperna på Thunmanskolan är inte större än i många andra skolor, enligt Mattias Ringqvist.
– I årskurserna 4–6 är grupperna 20–23 elever och i årskurs 7–9 är det 25–26 elever per klass. Även här ligger vi bra till jämfört med riksgenomsnittet, säger han.