Nyligen urartade en fest på bygdegården och polisen beslutade att läget var så allvarligt att festen måste avbrytas.
- Det är alltid tråkigast för arrangörerna när sådant här händer. Flickorna som ordnade festen var jätteledsna över hur det blev och vi har nu fått ersättning för alla skador, så just den händelsen är inget problem längre. Däremot känner vi ett stort ansvar för de ungdomar som ska hyra av oss i framtiden, säger Ingemar Hansson.
Han tycker nämligen att trots det inträffade så ska ungdomar även i fortsättningen få hyra lokalen för sina 18-årsfester.
- Vi har ju en superfin festlokal som ska vara till för alla, och ungdomarna måste ju också få fira, men det är ju meningen att man ska ha roligt. När det blir slagsmål med mera på grund av för mycket fylla blir det inte kul för någon, säger Ingemar Hansson.
Problemet, som han ser det, är att det har varit för få vuxna engagerade i festerna på senare tid. Ett annat problem är att många ungdomar redan innan de kommer till festen har druckit samt att de har med sig mycket egen sprit och öl.
- Det vi frågar oss är vem som köper ut till ungdomarna som är 18 år och yngre? Dagen efter har vi haft sopcontainern full med tomglas och burkar. Att hyra lokal och ordna fest är att ta ett stort ansvar för lokal och för gästernas säkerhet, säger Ingemar Hansson.
Enligt honom är det även ofta på grund av att ungdomar bjuder för många eller på grund av att objudna gäster tar sig in som fester urartar.
- Det har visat sig att det inte räcker med tre, fyra vuxna som är med, utan man måste ha cirka tio vuxna engagerade, varav en del åtminstone måste vara beredda att åka hit om det skulle bli problem, säger Ingemar Hansson.
Blå Wingens bygdegårdsförening är en av de föreningar som deltar i Knivsta kommuns arbete med en ny drogpolicy. I undersökningar gjorda av landstinget finns resultat som visar att Knivstas föräldrar i snitt är ovanligt drogliberala mot sina barn. Det vill säga att många bjuder barnen på alkohol hemma eller köper ut alkohol åt dem.
Dessa föräldrars argument handlar ibland om att barnen på så sätt lär sig att hantera alkohol under ordnade former. Men undersökningar visar på motsatsen. De barn som får alkohol hemma dricker mer än sina jämnåriga i andra sammanhang.
- Vi kan inte förbjuda någon att hyra vår lokal, men vi vill försöka hjälpa till att hålla nere spritkonsumtionen. Därför vill vi uppmana alla föräldrar att sluta att köpa ut sprit och öl åt sina barn! säger Ingemar Hansson.