Upptaktsdag mot droger i Knivsta
Det allmÀnna hÀlsotillstÄndet Àr mycket bra i Knivsta, men antalet rökare och personer som berusningsdricker Àr för högt. Dessutom ökar andelen pojkar som har anvÀnt narkotika.
Paula Lindqvist Grinde och Miriam Eriksson tror att politiker, tjÀnstemÀn, vÄrdpersonal med flera tillsammans ska fÄ ner droganvÀndningen i kommunen.
Foto: Maria Lindblom
Ett 60-tal personer hade nappat pÄ inbjudan.
- Det kÀnns jÀttekul att sÄ mÄnga tycker det hÀr Àr viktigt, sÀger socialnÀmndens vice ordförande Miriam Eriksson (KD), sammankallande i styrgruppen.
Kommunens samordnare Paula Lindqvist Grinde gjorde nyligen en kartlÀggning över drogsituationen i Knivsta. KartlÀggningen visade pÄ en liknande bild som den undersökning som Inna Feldman presenterade.
- Att 17 procent av pojkarna i Ärskurs nio har provat narkotika Àr jÀttehögt. Det Àr ocksÄ mÄnga ungdomar hÀr (44 procent av pojkarna) som kÀnner till nÄgon person som kan sÀlja eller ge dem narkotika, sÀger Inna Feldman.
Hon framhöll att rökning och/eller Äterkommande berusningsdrickande har ett samband med om man provar droger eller inte.
- MÄnga ungdomar uppger att vuxna hÀr köper ut alkohol Ät dem eller bjuder pÄ alkohol. Det Àr kanske nÄgot ni ska satsa pÄ att fÄ bort, sade Inna Feldman till Ähörarna.
Miriam Eriksson tror att Knivstas problem kan bottna i att det Àr en pendlarkommun.
- MÄnga förÀldrar har ont om tid, samtidigt har mÄnga ungdomar gott om pengar. Men jag tror ocksÄ att det Àr en upplysningsfrÄga. En del bjuder kanske sina barn pÄ alkohol i tron om att det Àr bÀttre för ungdomarna, sÀger Miriam Eriksson.
Hon tror att det skulle vara bra att skapa nÀtverk av förÀldrar dÀr man bestÀmmer sig för att ha nolltolerans. Det vill sÀga att ungdomar under 18 Är inte fÄr dricka vare sig folköl, sprit eller vin.
- Om förÀldrarna gÄr i hop sÄ blir det lÀttare att sÀga nej. Ungdomar vill ha regler och förÀldrar som bryr sig. Att förklara att det inte Àr okej att dricka nÀr man Àr ung eftersom kroppen inte klarar det, kan vara ett argument om ens barn sÀger att alla andra fÄr dricka, sÀger Miriam Eriksson.
Anna Haid frÄn lÀnsstyrelsen sade att det Àr en myt att man kan se tidigt vilka barn som kommer att bli missbrukare.
- DÀrför behöver vi rikta oss till alla. I vÄrt lÀn Àr Knivsta sist ut med ett samordnande uppdrag och samordning Àr en speciell kompetens. Det rÀcker inte med att hÀr redan görs bra arbete pÄ mÄnga olika hÄll och att det Àr en liten kommun. Det behövs samordning ocksÄ, sÀger Anna Haid.
Och det var just det som var syftet med upptaktsdagen.
- Vi vill öka kunskapen om drogsituationen hÀr och fÄ igÄng samverkan kring det förebyggande arbetet. Jag Àr övertygad om att vi kan fÄ ner siffrorna tillsammans, sÀger Paula Lindqvist Grinde, kommunens samordnare.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!