Utan bostad efter mordbrand

En person är fortfarande hemlös efter branden i Ängby krog. Detta eftersom socialförvaltningen ännu inte har några jourlägenheter i Knivsta.

Brand i restaurangen Ängby Krog i Knivsta

Brand i restaurangen Ängby Krog i Knivsta

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Knivsta2011-09-30 09:02

Det var natten till söndag 11 september som Ängby krog brann. Som räddande änglar lyckades ett gäng ungdomar väcka de tre boende i samma hus och även hjälpa två av dem ut, innan en katastrof inträffade.
Polisen utreder fortfarande vem eller vilka som kan ha anlagt branden i Ängby krog som betecknas som mordbrand.
- Vi kan inte säga något om resultaten så länge förundersökningen pågår. Vi väntar just nu på att tekniska avdelningen ska bli klar med sina analyser, säger Catarina Bowall, en av utredarna.

Under brandnatten hjälpte kommunen en dam i 60-årsåldern att få tak över huvudet genom att hon inkvarterades på ett av kommunens äldreboenden. Kvinnan har fortfarande tak över huvudet, men någon permanent bostad har kommunen inte lyckats få tag i åt henne än.
En annan av dem som bodde i samma hus som Ängby krog, är helt bostadslös.
- Kommunen erbjöd att betala vandrarhem åt honom i Uppsala, men vandrarhemmet tog inte emot personer som kommunen skickade, säger en vän till den hemlöse mannen.

På Knivsta kommun svarar Mikael Sjöberg, enhetschef på sociala enheten, att det generellt sett i första hand är den drabbades försäkringsbolag tillsammans med fastighetsägaren som har ansvaret för att få fram en ny permanentbostad vid en brand.
- Det brukar vara så att försäkringsbolaget exempelvis kan betala hotellräkningen under den tid som fastighetsägaren försöker ordna fram en ersättningsbostad, säger Mikael Sjöberg.
Men om det är ett akut läge på natten och en person inte har någon vän eller andra att sova hos så hjälper kommunen till.
- Vi kan även hjälpa till i ett senare skede om det inte löser sig med bostad genom försäkringsbolag eller fastighetsägare, säger Mikael Sjöberg.

Att vandrarhemmet i Uppsala inte ville ta emot mannen från Knivsta handlar inte om honom som person.
- Vissa vandrarhem brukar säga nej till alla kommuner eftersom de har dåliga erfarenheter av kommunplaceringar som skett tidigare, säger Mikael Sjöberg.
Bakgrunden till att det är svårt att hitta boende till två av de drabbade är att det inte finns några lediga lägenheter i Knivsta. Dessutom har kommunen inga jourlägenheter.
- Jourlägenheter kan man behöva även vid andra tillfällen som exempelvis när en kvinna blir misshandlad av sin man, men som tur är så händer det inte så ofta att vi behöver jourbostäder. I de flesta fall går det att hänvisa dem som inte hittar en bostad att söka bostäder i andra kommuner.

Så ni uppmanar folk att flytta från kommunen?
-
Nej, men det är ett bättre alternativ än att vara bostadslös, säger Mikael Sjöberg.

Socialnämndens ordförande Rolf Samuelsson (MP) hoppas att även Knivsta kommun snart ska kunna ha ett antal jourlägenheter för akuta behov.
- Vi har inget beslut på det än, men vi har begärt tio temporära bostäder i exempelvis Servicehuset, efter att det har byggts om. Dessa bostäder skulle kunna användas flexibelt till allt från flyktingbostäder till jourbostäder, säger Rolf Samuelsson.

Den hemlöse mannens vän säger att man får vara glad att det inte var en barnfamilj som drabbades.
- Vad har Knivsta kommun egentligen för beredskap när sådant här händer. Att flytta en person till en annan kommun tycker jag inte är ett bra alternativ, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om