Uterinksplaner läggs på is

Det är nu osäkert om den ut­lovade isrinken vid Hälsohuset i Knivsta blir av.— Är det fråga om stor energi­åtgång får vi se om det i rådande kristider är något vi ska satsa på överhuvudtaget, säger Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen.

Knivsta2014-02-18 15:57
I våras beslutade kommunen att lägga undan åtta miljoner kronor av årets budget för att bygga en konstfrusen isbana vid Hälsohuset. Beslutet sågs som ett första steg mot det allaktivitetshus som föreningen Knivsta Arena länge har kämpat för. Då menade kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, Göran Nilsson (m) att en utomhusrink skulle kunna stå klar redan i december i år. Men nu hänger planerna i luften.
Efter att kommunen tog beslutet om en utomhusrink har det framförts synpunkter på att ett sådant projekt skulle bli dyrare än att bygga en färdig ishall med tak.

"Tror på projektet på lång sikt"
Förvaltningen utreder nu hur stora kostnadsskillnader det rör sig om och förväntas lämna sin rapport om ett par veckor.
Samtidigt har finanskrisen i världen skapat oro.
- När förvaltningens utredning blir klar får vi se hur vi går vidare. Det är ju en oroande finanskris i världen och då kanske man ska vara lite försiktig med stora satsningar som inte är nödvändiga, säger Göran Nilsson.
Han berättar att när kommunen har frågat föreningslivet om deras behov av fritidsanläggningar finns det ingen förening som har en isbana på sin önskelista. Samtidigt påpekar Göran Nilsson att han fortfarande tror på projektet på lång sikt. En stor del i huruvida det kommer att kunna genomföras är hur väl föreningen Knivsta Arena lyckas jobba för alternativ finansiering, menar han.

Aktivister ger sig inte
- Vi respekterar att politiker måste värna om kärnverksamheter i kristider. Samtidigt måste vi jobba vidare. Vi kan ju inte ge upp bara för att Göran Nilsson ser ett annat scenario, säger Tommy Regnström, ledamot i Knivsta Arenas styrelse.
Att bygga en ishall med tak är en större investering än en utomhusrink och kräver ett tilläggsbeslut. Samtidigt kan det på längre sikt bli lägre kostnader för underhåll av banan då en uterink kräver mer ström och kraftigare kylaggregat. Många är därför beredda att vänta den extra tid som planläggningen tar. En inomhusbana skulle kunna börja byggas tidigast om två år.
- Det är klart att vi hade hoppats på en uterink redan nu, men bygger man utan tak finns det risk att inte kunna gå vidare senare om pengarna dräneras. För oss är det viktigast att få isytan. Vi kan vänta i två år. Det är bara att köpa läget, säger Tommy Regnström.

Sänkt avgift ska engagera fler
Knivsta Arena har ett extra årsmöte den 13 november för att informera om läget. Då ska man även diskutera att sänka medlemsavgiften för att få så många som möjligt engagerade i frågan. I nuläget betalar medlemmarna 500 kronor per familj i månaden, vilket föreslås sänkas till 100 kronor i månaden. Föreningen jobbar också för att få stöd av företag som kan delta i finansieringen.
- Det finns sponsringsytor på rinken och intressenter som vill gå in, med hur mycket är svårt att sia om, säger Tommy Regnström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om