Utsläppsfusk i Knivsta

Lakvatten har utan tillstånd körts från Sigtuna återvinning AB i Brista till reningsverket i Knivsta. Reningsverket i Knivsta klarar dessutom inte utsläppskraven som man trott.

Knivsta2013-02-16 12:07

Utsläppssiffrorna har i flera år förfalskats av en anställd på Roslagsvatten.
Det var när en privatperson ringde Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M) som miljöbedrägeriet upptäcktes. Både Knivsta kommun och Roslagsvatten har polisanmält det som skett.
– För några månader sedan blev jag för första gången kontaktad av en invånare som undrade varför det kör så många slambilar med släp i Knivsta centrum, säger Göran Nilsson.
När Knivsta kommun undersökte saken fick man först höra att det fanns ett muntligt avtal mellan det företag som sköter transporter åt Sigtuna återvinning i Brista, utanför Märsta och Roslagsvatten.
– Men på Roslagsvatten sa de att de inte kände till transporterna, säger Göran Nilsson som då bestämde sig för att följa efter en tankbil.

Det visade sig att i snitt två stora tankbilar om dagen med släp körde till en pumpstation nära Segerstavägen i Knivsta där de tömde lakvatten från Brista. Lakvattnet gick sedan direkt in i reningsverket i Knivsta, där man inte klarade att rena vattnet, men ändå släppte ut det i ån.
När ansvariga på Roslagsvatten fick registreringsnumret på tankbilen så tog man reda på att det var lakvatten från Sigtuna återvinning AB i Brista som kördes i tankbilarna, men vidhöll att ingen överenskommelse fanns om att tömma vattnet i Knivsta.
Främst är det enligt Roslagsvatten ammoniumkväve som överträder gränsvärdena i Knivsta. Även i Österåker har två reningsverk för höga värden i det vatten som ska ha renats, men där handlar det om kväve. De två ämnena kan bidra till övergödning, igenväxning och fiskdöd.
Att Roslagsvatten i flera år har uppgett lägre utsläppsvärden till Naturvårdsverket än vad som stämt med verkligheten, är något som flera Knivstapolitiker tycker är upprörande. Här har inte heller funnits något tillstånd för att tömma lakvatten i Knivsta reningsverk och utsläppen från reningsverket har legat över tillåtna gränsvärden.
– Man blir bestört och samtidigt påmind om hur sårbara vi är. Man tror sig ha koll på saker, men sedan visar det sig vara på ett annat sätt, säger Göran Nilsson som i onsdags polisanmälde det som skett.
Roslagsvatten, som ägs av flera kommuner, bland andra Knivsta, Sigtuna och Österåkers kommuner, skriver i ett pressmeddelande att tillförseln av lakvattnet har upphört med omedelbar verkan. Extern expertis har kontaktats för att vidta åtgärder för att sänka utsläppsnivåerna.
Roslagsvatten har också polisanmält händelsen.
– Vi ser mycket allvarligt på det som har inträffat. En intern utredning pågår och en anställd är tagen ur tjänst. Vi kommer att lägga all vår kraft på att vidta de tekniska åtgärder som krävs för att komma till rätta med utsläppsnivåerna, säger Mikael Medelberg, vd för Roslagsvatten, i ett pressmeddelande.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om