Vaccineringar bromsas – "Direktiv att avbeställa doser"

Praktikertjänst Knivsta Läkargrupp har fått direktiv att avbeställa doser av vaccin mot covid-19. Anledningen: det ska organiseras centralt. "Om man springer i förväg blir det på bekostnad av god och jämlik vård."

Monika Leissner tycker att vaccinstoppet är synd. "Vaccinet skall ut snabbt och effektivt för att spara liv".

Monika Leissner tycker att vaccinstoppet är synd. "Vaccinet skall ut snabbt och effektivt för att spara liv".

Foto: Maria Lindblom/Arkiv

Knivsta2021-01-16 06:00

Vaccineringen mot covid-19 har varit igång i Knivsta sedan i början av januari. Först vaccinerades boende på Vilhelms gård samt personal, denna vecka ska personer med hemsjukvård och hemtjänst vaccineras och sedan skulle vaccin erbjudas till riskgruppspatienter. Men nu säger Region Uppsala stopp. 

– Jag har beställt vaccin för nästa vecka som var tänkt till patienter i riskgrupp fas två. Jag har dock fått direktiv ifrån regionen att avbeställa dessa doser, berättar Monika Leissner, distriktsläkare och verksamhetschef vid Praktikertjänst Knivsta Läkargrupp. 

Anledningen är att regionen ska organisera vaccineringen centralt. Detta för att vården ska bli jämlik. 

– Man kan ha en stor önskan om att få hjälpa till, men om man springer i förväg blir det på bekostnad av god och jämlik vård. Då tas vacciner från en annan grupp som ska ha vaccinet före, säger Robert Sarkadi Kristiansson, chefsläkare för nära vård och hälsa vid Region Uppsala. 

Sarkadi Kristiansson berättar att Region Uppsala får mellan 3 000 och 4 000 vaccindoser i veckan, och dessa ska i nuläget endast gå till personer i fas ett. Undantag kan göras för doser som blir över vid ett vaccineringstillfälle. 

– De får absolut inte gå till spillo, säger Sarkadi Kristiansson. 

Vaccineringen av personer med hemtjänst ska påbörjas senare i länet, men Knivsta Läkargrupp har fått tillstånd att börja vaccinera dessa då de redan har doser på plats. Vissa personer som är i riskgrupp har även kunnat få vaccinet på grund av dess korta hållbarhet som innebär att det annars måste slängas. Men sedan ska alltså vårdcentralen vänta in övriga länet. 

– Jag kan tycka att detta är synd. Vaccinet skall ut snabbt och effektivt för att spara liv, säger Monika Leissner. 

Leissner hade gärna sett att vårdcentralerna själva hade fått organisera vaccineringen lokalt, i samverkan med kommunerna. Robert Sarkadi berättar att det finns flera vårdcentralchefer i länet som gärna vill vaccinera fler. 

– Det är samma i Skutskär, i Enköping, flera vill vaccinera mer. Men vi kan inte göra det, vi har inte tillräckligt med vaccin. Det är därför vi vaccinerar i faser, säger Robert Sarkadi Kristiansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!