Vägbro kan bli möjlig i Knivsta
Knivsta kommun är nu ett steg närmare en vägbro över järnvägen i centrala Knivsta. Staten och regionförbundet hjälper båda till med finansieringen.
För Knivsta kommuns del innebär det en kostnad på cirka 40 miljoner kronor att få bort den illa omtyckta plankorsningen mellan järnvägen, Knivstavägen och Särstavägen. Redan 2007 tog Banverket och kommunen fram en gemensam idéstudie för en planskild korsning, men sedan tog planeringen stopp.
- Nu ser det ljust ut igen och häromdagen godkände regionförbundet sin del av det kommande avtalet, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M).
Inriktningen är att avsiktsförklaringen ska följas upp med ett riktigt avtal om projekteringen senast 30 juni och ett avtal om finansiering och genomförande av utbyggnaden senast 31 december 2011.
- Nu ska planer tas fram och beslut fattas. Sedan hoppas vi att det går bra med upphandlingarna också. I bästa fall kan vägbron vara klar om drygt tre år, säger Göran Nilsson.
Avsiktsförklaringen innehåller dels järnvägsbron vid Södervägens förlängning som rymmer en framtida utbyggnad till fyra spår under sig. Det ska bli en gång- och cykelbana på den norra sidan av bron och på anslutningsvägarna. När bron byggs kommer plankorsning vid Knivstavägen och Särstavägen att stängas. I avsiktsförklaringen står också att Knivsta kommun ska äga och stå för underhållet av vägbron och de tillhörande anslutningsvägarna. Senast 2017, när dubbelspåret vid Gamla Uppsala tas i drift, ska bron stå klar. Vägbron i Knivsta är även en pusselbit i den stora nationella satsningen på tågtrafiken i Stockholm - Mälarregionen och den så kallade Citybanan.
Ett lokalt mål med ombyggnaden är att ge förutsättningar till en större utbyggnad av Knivsta kommun i framtiden.
Vägbron beräknas kosta 90-120 miljoner kronor. Och den stora stötestenen har tidigare varit just finansieringen. Banverket ville tidigare att Knivsta kommun skulle stå för halva kostnaden, men det tyckte Knivstas politiker var en alldeles för stor summa.
Nu står staten för två tredjedelar av kostnaden, dels genom den nationella planen för en effektivisering av transportsystemet, dels genom regionförbundets länsplan för infrastruktur och transporter som bestämmer vad de statliga pengarna ska gå till i länet.
Om vägbron mitt i Knivsta nu blir av innebär det dels att Knivsta samhälle blir sammanhängande, dels att långa väntetider vid bommarna blir ett minne blott. Det Banverket vinner på uppgörelsen är att trafiksäkerheten vid korsningen ökar och att tågen mellan Stockholm och Uppsala blir punktligare. Varje dygn passerar i dag drygt 220 tåg genom Knivsta.
Göran Nilsson är nöjd med att Knivsta kommun slipper betala halva kostnaden för bron.
- Vi är nöjda med avsiktsförklaringen och hoppas att det här ska gå vägen nu, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!