Det säger Monika Leissner, distriktsläkare och verksamhetschef vid vårdcentralen.
Sedan den 2 november kan Knivstabor testa sig för covid-19 på Praktikertjänst Knivsta Läkargrupp. Två timmar per dag görs tester i ett tält utanför vårdcentralen, och man hinner med 24 tester per dag i snitt.
– Vi är en vårdcentral, inte en provtagningsstation, säger Monika Leissner.
Situationen för de anställda är svår. Förutom coronatesterna ska det vanliga arbetet genomföras, och nu arbetar man dessutom med influensavaccineringar.
– Det är en jättetuff situation, alla är helt utarbetade. Vi jobbar så hårt vi kan.
Leissner berättar att det är sällan hon går hem från jobbet före klockan 22 och att vårdcentralen blir nedringd av personer som vill boka test för covid-19 eller är sjuka på annat sätt. Att vårdcentralen inte kan ta fler tester beror på saker som personal och laboratoriekapacitet. På laboratorierna är situationen ansträngd och det enda som styrs lokalt är personalen, berättar Leissner.
– Personalen gör så gott de kan men ingen är avsatt för att bara göra det här. Jag skulle kunna anställa någon om vi fick ekonomiskt bidrag. Om vi fick rätt mandat skulle vi kunna ta fler prover, säger Monika Leissner
Leissner menar att snabbtester skulle underlätta och minska smittspridningen. I dagsläget kan det ta upp till fem dagar för personer att få tillbaka sina provsvar, och då är det många som redan har hunnit bli symtomfria och återgått till samhället.
– Det vore bra om man kunde hitta metoder där det gick snabbare att få svar, då skulle man verkligen kunna smittspåra på ett effektivt sätt, säger hon.
Nu när snabbtester inte finns inom svensk sjukvård måste individer ta ett större ansvar, menar Monika Leissner.
– Tror du att du har corona ska du agera som att du har corona. Du ska inte ta testet och sedan gå och handla, inte bjuda hem folk, säger hon.
Leissner menar att endast de med symtom ska testa sig. Och påpekar att ett negativt test i dag inte betyder att du inte kan bli sjuk nästa vecka.
– Det enda jag vill är att förhindra att viruset sprids, och då är det samarbete, respekt för varandra och att man stannar hemma när man är sjuk som gäller, säger Monika Leissner.